<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Norges råeste gründer

Mannen bak REC ble milliardær. Nå satser han på et nytt soleventyr.

  Publisert 24. feb. 2007 kl. 15.01
  Oppdatert 14. des. 2013 klokken 02.40
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 191 ord
  Scanpix / Scanpix

  For to år siden sluttet Alf Bjørseth i Renewable Energy Corporation (REC), selskapet han startet i 1994. Bjørseth solgte seg ut av REC med nærmere én milliard i gevinst i 2005. Nå satser han på selskapet Norsun i samme bransje.Ifølge Finansavisen vokser solcellebransjen med 30-40 prosent hvert år, så det er god plass til nye dyktige aktører.- Denne vekstraten kan godt fortsette i 20 år til uten at det er noe problem. Selv med 40 prosent vekst hvert år helt frem til 2030, vil solenergi kun stå for fem prosent av den samlede produksjonen av elektrisk kraft i verden, sier Bjørseth til avisen.I dag baseres solcelleteknologien på "wafere", krystallbasert silisium i 0,2 millimeter tykke skiver. Bjørseth tror både REC og Norsun om 20 år må være basert å helt andre teknologier.Gründeren tror tynnfilmbaserte solceller kan være på plass før 2010.- Tredje generasjon er basert på nanoteknologi. Med dette håper vi å få kostnadene ned og effektiviteten opp. Dette blir imidlertid neppe aktuelt før rundt 2020, sier Bjørseth.- Vi får 10.000 ganger mer energi fra solen hver dag enn det vi klarer å utnytte. Det må vi gjøre noe med, sier han.