<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kan Iran og Israel skyte oljen til 272 dollar fatet?

I 1973 var det stor ustabilitet i Midtøsten. I dag brygger det til krig mellom Israel og Iran. Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets ser mange likhetstrekk med 1973.

  Publisert 9. juli 2008 kl. 12.23
  Oppdatert 15. des. 2013 klokken 10.37
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 315 ord
  Foto: Finansavisen

  Iran har i dag gjennomført en vellykket prøveskyting av langdistanseraketten Shahab 3, en rakett som er i stand til å nå Israel, melder TV-kanalen Al-Alam tirsdag, i følge TDN Finans.USA mener prøveskytingen er et brudd på FN-resolusjoner. Spenningen mellom Iran og Israel er etter dette om mulig enda mer anspent, noe som kan få voldsomme konsekvenser for oljeprisen.Da - i 1973I 1973 økte oljeprisen fra USD 4,31 til USD 10,11 for et fat olje, en økning på 135 prosent. Den kom som følge av Yom Kippur-krigen. En krig hvor Syria og Egypt invaderte Israel.Saudi Arabia, Iran, Irak, de Forente Arabiske Emirater, Kuwait og Qatar valgte den gang å heve oljeprisen med 70 prosent, til 5,11 dollar. Disse landene kuttet også eksporten til de som de så på som allierte av Israel og Vesten.- Prisene ble satt opp først på grunn av OPEC økte prisen til oljeselskapene, også økte prisen på grunn av et kutt i produksjonen, forteller Thina Saltvedt, senior makro- og oljeanalytiker i Nordea til HegnarOnline.14 prosent av oljeproduksjonen ble da kuttet, og USAs priskontroll på olje førte til ytterligere kutt i produksjonen. Økte priser førte igjen til et fall i etterspørselen etter olje på syv prosent.Nå - i 2008- Irans produksjonskapasitet er i dag på ca. 4,02 mill fat/dagen (IEA tall). Dette utgjør ca 4,6 prosent av verdens totale oljeproduksjon. Av verdens oljeproduksjon passerer dessuten ca 20 prosent av verdens oljetilbud Hormuzstredet hver dag - 17 millioner fat fat dagen, forteller Saltvedt.- Hvis produksjonen kuttes med 14 prosent av handlet olje som i 1973, vil det utgjøre 4,76 mill/fat om dagen. I 1973 medførte dette da til en prisoppgang på 97 prosent. Skulle markedet reagere lignende som det gjorde i 1973, kan oljen stå i 272 dollar fatet, fortsetter hun.- Dette er en øvelse med tall. Situasjonen nå og da kan ikke direkte sammenlignes, men de to situasjonene har mange likhetstrekk, avslutter Saltvedt.