<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Onsdag kan oljeprisen stupe

Forskjellen mellom Brent-oljen og den amerikanske lettoljen er tirsdag på mellom 12 og 13 dollar. Onsdag kommer nyheter som kan sende oljeprisen kraftig ned.

  Publisert 8. feb. 2011 kl. 17.59
  Oppdatert 16. des. 2013 klokken 07.18
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 411 ord
  Et oljeraffineri i Kina - Foto: Shell

  Brent for levering i mars koster tirsdag ettermiddag 99,82 dollar, mens lettoljen koster 87,35 dollar. Selv om forskjellen var større våren 2009 er dette langt fra normalt.I teorien skal forskjellen mellom Brent- og den amerikanske lettoljen være lik fraktkostnaden fra Nordsjøen til USA, men det er bare i teorien for det er ingen som vil finne på å frakte olje til USA når prisen er så mye mindre enn i Europa. Alternativet kan være å frakte olje fra USA til Europa, men den arbitrasjen har ikke eksistert så langt tilbake som oljeanalytikere HegnarOnline har snakket med kan huske.Større prisforskjell? Forskjellen som nå er på 12 - 13 dollar kan imidlertid bli enda større, forklarer oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DnB Nor Markets.Han forklarer dette med en forventet reduksjon i etterspørselen fra raffinerier på 100.000 fat om dagen og nye 200.000 fat om dagen i rør fra Canada. Det kan gi et tilbud som er 300.000 fat større enn etterspørselen hver dag i knutepunktet Cushing, Oklahoma. Varer det i 3 uker vil lagrene være fulle og da kan oljeprisen stupe.- Prisen i den situasjonen er ikke satt ennå, sier en oljeanalytiker til HegnarOnline og utelukker ikke at lettoljen da kan falle under 80 dollar.Da vil forskjellen mellom Brent-oljen og lettoljen kunne bli enda større enn nå, og det er egentlig ikke noe grense for hvor stor den kan bli. Da er det store spørsmålet om det er Brent-oljen som er "riktig" priset eller om det er lettoljen?Noen snakker om at Brent-oljen har gått av hengslene, og at etterspørselen i USA gir et mer riktig uttrykk for de fundamentale forholdene i oljemarkedet - tilbudet er større enn etterspørselen. Med overflod av olje i Oklahoma tilsier i hvert fall situasjonen der at oljeprisen kan tendere videre nedover, og kanskje stupe.Onsdag kommer viktige tall Onsdag kommer nye tall for lagersituasjonen i Cushing. De er, i følge Reuters, ventet å vise en lagerøkning på 2,5 millioner fat olje og en økning på 2,5 millioner fat bensin. Større økning enn det vil kunne få fart i spekulasjonene om at lagrene kan renne over, og da kan oljeprisen i USA falle kraftig mot slutten av uken.Om Brent kan stå imot en slik utvikling er for tidlig å si, men Torbjørn Kjus tror mest på et fall.- Jeg frykter 115 dollar, men tror 85 dollar fatet er mest sannsynlig, sa oljeanalytiker Torbjørn Kjus i Økonominyhetene med Trygve Hegnar fredag.Og faller den til 85 dollar vil han kjøpe både olje og oljerelaterte aksjer.