<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Statoil selger felt for over 15 milliarder

Statoil har nå inngått en avtale med det østerrikske olje- og gasselskapet OMV.

  Publisert 19. aug. 2013 kl. 08.14
  Oppdatert 17. des. 2013 klokken 02.23
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 230 ord
  Foto: Scanpix

  Statoil har inngått en avtale med det østerrikske olje- og gasselskapet OMV, opplyses det i en melding.Avtalen omfatter salg av minoritetsandeler i feltene Gullfaks og Gudrun på norsk sokkel, samt salg av Schiehallion og Rosebank, to felt på britisk sokkel hvor selskapet ikke er operatør og som ligger utenfor Statoils kjerneområder.Salgene vil gi et kontantoppgjør på 2,65 milliarder dollar, tilsvarende cirka 15,65 milliarder kroner.I tillegg innleder selskapene et partnerskap, som innebærer potensielt samarbeid om letemuligheter i Norge, Storbritannia og Færøyene samt utvikling av teknologier for økt oljeutvinning.Oljegiganten forventer å inntektsføre en gevinst på fra transaksjonen på mellom 1,3 og 1,5 milliarder dollar.Statoil reduserer eierandelen i Gullfaks fra 70 til 51 prosent og går fra 75 til 51 prosent i Gudrun. Selskapet beholder operatøransvaret for begge feltene.- Med denne transaksjonen realiserer vi verdier skapt gjennom utvikling av Statoils eiendeler. Samtidig frigjør vi kapital for investeringer i prosjekter med høy avkastning i våre kjerneområder, inkludert de nye funnene på norsk sokkel. Vi viser nok en gang evne til å skape verdier gjennom aktiv porteføljeforvaltning i tråd med vår strategi, og vi styrker vår finansielle handlekraft ytterligere, sier Statoil-sjef Helge Lund i en kommentar.Transaksjonen fører ifølge meldingen til at Statoil frigjør rundt syv milliarder dollar i investeringsforpliktelser, hvorav 5,5 milliarder dollar i perioden frem til 2020. Anslagene inkluderer ikke potensielle investeringer i Shetland/Lista- formasjonen på Gullfaks.Les hele meldingen her. Følg HegnarOnline på Facebook her!