<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Statoil betaler mer skatt ute enn hjemme

Statoil betaler over 85 prosent i skatt utenfor Norge.

  Publisert 17. feb. 2014 kl. 07.26
  Oppdatert 8. apr. 2014 klokken 13.51
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 125 ord
  Helge Lund. Foto: Øyvind Hagen/Statoil ASA.

  Statoil klager over den norske oljeskatten, men ifølge DN betaler selskapet i realiteten mer i skatt utenlands enn i Norge.I fjerde kvartal rapporterte Statoil en effektiv skattesats internasjonalt på 86 prosent, mot 75 prosent hjemme, noe som riktignok skyldtes noen engangseffekter. Statoil guider at skattesatsen vil ligge på 50-55 prosent internasjonalt, mot over 70 prosent i Norge.Ifølge analytiker John A. Olaisen i ABG Sundal Collier ligger den internasjonale beskatningen reelt på over 85 prosent.- Faktisk har den effektive skattesatsen vært vesentlig høyere internasjonalt enn i Norge helt siden 2008. I tillegg kommer fordelene i Norge med at staten i praksis tar en stor del av lete- og utbyggingskostnadene, sier Olaisen til DN.Statoil sitter i mange tilfeller igjen med særdeles lite etter dyre utenlandssatsinger, mener analytikeren.