<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Enger: - Denne bransjen krever dype lommer

Styreleder Ole Enger i REC Solar mener sol og vind vil skape en revolusjon innen elektrisitetsforsyningen, men ser at det kreves store finansielle muskler for å overleve konsolideringen som pågår.

  Publisert 24. nov. 2014 kl. 17.09
  Oppdatert 24. nov. 2014 klokken 17.13
  Lesetid: 3 minutter
  Artikkellengde er 528 ord
  Ole Enger i REC - Foto: Scanpix

  Mandag morgen ble det kjent at Bluestar Elkem Investment Co. Ltd har lagt inn et bud på samtlige aksjer i REC Solar. Budet er på 108,50 kroner per aksje.-  Å kjøpe for 103 kroner og selge for 108,50 er jo å plukke penger på gaten, så hva er det som er feil, spurte Trygve Hegnar som tolket kursene dithen at det er noen som ikke tror det blir noe av budet på Rec Solar.Enger ville ikke kommentere budet, men sa seg fornøyd med de 4,3 milliarder kronene selskapet prises til gjennom avtalen med Elkem.- Det var det som var mulig å få til i denne omgang, svarte styreleder i REC Solar Ole Enger, som mandag ettermiddag var gjest i HegnarTV. I forhold til snittkus den siste måneden utgjør budet en premium på 22,6 prosent, og i forhold til snittet de siste tre måneder er det en premium på 27,1 prosent.Konsolideringsfasen kosterEnger mente dette er et riktig tidspunkt å selge selskapet, selv om han har brennhet tro på solengergi.- I styret har vi kommet frem til hva det er som vil karakterisere vinnerne når denne næringen konsoliderer. Da trengs det store lommer. Sol er nå konkurransedyktig uten subsidier, sammenlignet med fossile brensler. Dette kommer til å bli en transformasjon av hele elektrisitetsmarkedet. Fremtiden er vind og sol, sa Enger og karakteriserte det som nå skjer som en  «industriell revolusjon». Enger viste til at dette er en bransje med mange teknologiskifter, og understreket viktigheten av at man er med og investerer i teknologi. - Mange har tapt mye penger. Husk på at dette var en europeisk industri med BP, Bosch og Siemens og slike selskaper som dro lasset. Og de tapte enormt mange millioner euro før de måtte gi opp. Og de er ikke smågutter, sa Enger.Salget resulterer i bonus for EngerIfølge et regnestykke på nettstedet E24.no har styreleder Enger tjent 35,8 millioner på ulike jobber i Rec siden 2009. Men hva Enger får i suksesshonorar etter dagens avtale er ennå et stort spørsmål. Under den ekstraordinære generalforsamlingen i REC Solar 29. november i fjor, ble følgende tilleggsforslag vedtatt:«I tillegg til det løpende honoraret skal Ole Enger ha rett til et engangshonorar for sitt arbeid som styremedlem ved en offentlig overtakelse av selskapet ved overdragelse av aksjer som resulterer i at en aksjonær blir eier av mer enn 2/3 av aksjene i selskapet.»- Da du ble styreleder på generalforsamlingen i fjor ble det fattet et vedtak om at du skulle få en kjempebonus om du klarte å selge selskapet. Vi har ikke noen ideologi om at man ikke skal få bonus, men det er uvanlig å love bonus for å selge selskapet, mente Hegnar. Hegnar er neppe er alene om å lure på hvor mye Spetalen & Co punger ut med i suksessbonus for salget, men Enger hadde tydelig bestemt seg for å ikke komme med noen tall til pressen idag. - Nå skal pengene først på bok. Det er ikke noen deal før pengene er på bok, sa Enger avvæpnende, og klarte å vri seg ut av videre bonussamtaler etter at han sa seg «fornøyd» med bonusen.  Se hele videoen der Trygve Hegnar intervjuer Ole Enger øverst i artikkelen.