<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

- Tøm Oljefondet og bruk pengene på skattelette

Det var rådet Siv Jensens handlingsregel-utvalg fikk fra Torgeir Høien i Skagen Fondene.

  Publisert 4. des. 2014 kl. 13.53
  Oppdatert 4. des. 2014 klokken 14.26
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 375 ord
  Torgeir Høien, Skagen Fondene. Foto: Finansavisen

  Samtidig som finansminister Siv Jensen mottok innstillingen fra Scheel-utvalget med begrenset begeistring, satt en rekke av landets fremste makroøkonomer i møte i et utvalg Jensen trolig har langt mer sansen for, skriver Finansavisen i dag.Tirsdag fikk Thøgersen-utvalget, som skal se på nødvendige endringer i eller tillegg til handlingsregelen, innspill fra Torgeir Høien, porteføljeforvalter i Skagen Fondene. Også Øystein Dørum og Harald Magnus Andreassen, sjef-økonomer i DNB Markets og Swedbank, ga sine råd tirsdag.- Veldig forenklet var budskapet mitt at vi ikke trenger en handlingsregel. Den gir feil fokus, sier Høien til Finansavisen.- Det er et problem når et liberalt demokrati bygger opp en gigantisk statlig formue, samtidig som husholdningenes netto finansformue står på stedet hvil.Til skatteletteI stedet burde fokuset være på en kraftig voksende offentlig sektor, mener Høien.- Mitt primære standpunkt er at Oljefondet bør tappes over tid, og gi rom for store skatte- og avgiftskutt. Jeg innser at jeg er i minoritet her, så subsidiært foreslår jeg at vi innfører en utgiftsregel, som sier at veksten i offentlige utgifter må være lavere enn veksten i samlet, nominelt BNP, altså inkludert oljesektoren, sier Høien til Finansavisen.- Handlingsregelen kan droppes, for den bremser ikke veksten i offentlige utgifter.- Det var da aldri formålet heller. Målet var å lage en spareregel, som samtidig ga en gradvis innfasing av oljeinntektene?- Det stemmer, men regelen skal også sørge for at myndighetene skal kunne finansiere offentlige utgifter i det lange løp ved hjelp av sparing. Det går bare ikke, hvis offentlige utgifter vokser i dagens tempo, sier han til Finansavisen.Verdien på det norske oljefondet er torsdag på 6.148 milliarder kroner, tilsvarende 1,2 millioner kroner pr. nordmann.Det betyr også at oljefondets verdi, for alle praktiske formål, er 110 milliarder større enn Folketrygdens fremtidige forpliktelser til alderspensjoner, som ved utgangen av 2014 er beregnet til 6.038 milliarder kroner.Et år foran skjemaI nasjonalbudsjettet har regjeringen et verdianslag ved utgangen av 2014 på 5.545 milliarder kroner. Inkludert Statens pensjonsfond innland er verdien anslått til 5.724 milliarder kroner.Ved utgangen av neste år anslås verdien av oljefondet i nasjonalbudsjettet for 2015 å være på 6.015 milliarder kroner. Da er anslaget for 2015 nådd allerede.Inkludert innland er anslaget for den samlede verdien ved utgangen av 2015 på 6.206 milliarder kroner.Les hele saken i torsdagens utgave av Finansavisen!