<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Statoil skuffet - Omdal kutter

Pareto-analytiker Trond Omdal rører ikke anbefaling og kursmål, men estimatene skal ned.

    Publisert 28. okt. 2015 kl. 14.58
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 210 ord
    Trond Omdal. Foto: Iván Kverme Iván Kverme / Finansavisen

    Statoil skuffet da rapporten for 3. kvartal ble lagt frem onsdag.Ifølge Pareto-analytiker Trond Omdal var det justerte driftsresultatet (EBIT) på 16,7 milliarder kroner 10 prosent under konsensus og meglerhusets egne forventninger.  Omdal skriver at det største negative avviket var i DP International (development & production), samt lavere realiserte priser enn ventet i både Norge og internasjonalt.Jekker opp produksjonStatoil-sjef Eldar Sætre uttaler i rapporten at resultatene «gir grunnlag for å øke prognosene for produksjonsvekst i 2015 til over 3 prosent, og en nedjustering av forventede investeringer med én milliard dollar til omkring 16,5 milliarder dollar».Dette er likevel under Paretos og markedets forventninger på 4,5 prosent produksjonsvekst. Omdal lå på investeringssiden inne med 17,0 milliarder dollar, men senker nå til 16,5 milliarder dollar.Jekker ned estimaterUtbyttet på 0,2201 dollar per aksje var ifølge analytikeren på linje med 2. kvartal og konsensus.Han drar også frem 9-10 prosent kostnadsoverskridelser på Aasta Hansteen og Mariner, som begge er utsatt fra 2017 til 2. halvår 2018.Pareto vil som en følge av rapporten trolig jekke ned EBIT med 2-3 prosent i 2015 og 2 prosent i 2016, men kjøpsanbefalingen og kursmålet på 150 kroner vil trolig holdes uendret.Statoil faller 1,4 prosent til 136,10 kroner, og Omdal ser derfor altså en oppside på ca. 10 prosent fra dagens nivåer.