<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Skiferolje og skifergass stemples som miljøsvin

Rapport viser oppsiktsvekkende funn.

Publisert 2. mai 2016
Oppdatert 2. mai 2016
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 320 ord

Den britiske storavisen Independent omtalte før helgen en nyere, amerikansk studie som gir utvinning av skiferolje og -gass i USA skylden for den økte konsentrasjonen av etangass i atomsfæren siden 2010.Etangass er ifølge avisen den tredje største kilden til global oppvarming, etter karbondioksid og metangass.Bakken-formasjonen, som Statoil har eierandeler i, sies alene å stå for to prosent av produksjonen av etangass på verdensbasis. Eagle Ford trekkes også frem.100 dollar?- Dette virker kanskje ikke så dramatisk, men er 10-100 ganger mer enn selskapene har rapportert, sier investeringsøkonom Tom Hauglund i Nordnet i en kommentar til Hegnar.no.Det er en den såkalte «fracking»-metoden som pekes ut som hovedmistenkt i rapporten Geophysical Research Letters.Rapporten er utarbeidet av forskningssjef Colm Sweeney i USAs National Oceanic and Atmospheric Administration og professor ved universitetet i Michigan, Eric Kort, basert på deres undersøkelser på Bakken i 2014.- Skiferolje og -gass står for nesten halvparten av USAs produksjon, rundt 4,5 millioner fat olje hver dag, og man kan selv tenke seg den potensielle innvirkningen på oljeprisen om dette skulle bli forbudt i USA. Det vil endre tilbudsiden dramatisk, og jeg vil ikke bli overrasket om oljen returnerer til 100 dollar om dette skulle skje, sier Hauglund videre. Paris-avtalenIndependent skriver at etangassen i reaksjon med sol og atmosfære skaper oson, som på jordens overflate forårsaker pusteproblemer, irritasjon på øynene og ødeleggelse av avlinger. For høye osonnivåer kan i verste fall trigge offisielle råd om å holde seg innendørs. - Ifølge Paris-avtalen, som i april ble undertegnet av nesten hele verden - inklusive USA, sier at temperaturen globalt ikke skal øke med mer enn 1-5-2 grader innen 2100. Dette er veldig relatert til nettopp slik økning av kull og gasser som skader osonlaget, påpeker Nordnets investeringsøkonom. «Fracking» går ut på injeksjon av væske under trykk gjennom et borehull, slik at de gass- og oljerike skiferlagene sprekker opp.Brent juni-olje faller mandag formiddag 1,2 prosent til 46,82 dollar fatet, mens WTI-oljen trekker ned 0,8 prosent til 45,54 dollar fatet.