<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Oppkjøpet som vil gjøre Putins oljemann supermektig

- Med størrelse kommer makt, sier analytiker.

    Publisert 27. juli 2016 kl. 14.58
    Oppdatert 27. juli 2016 klokken 15.00
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 200 ord

    I dagens Russland kan privatisering bety at ett statseid selskap kjøper et annet, konstaterer Financial Times.Saken er nemlig den at Rosneft, Russlands største oljeprodusent, seiler opp som den heteste kandidaten til å plukke opp en kontrollerende post i Bashneft, landets 6. største oljeselskap.Avisen karakteriserer et slikt oppkjøp som ulogisk, ettersom Rosneft er 69,5 prosent eid av den russiske staten og selv på listen over eiendeler aktuelle for snarlig privatisering.- Med størrelse kommer makt. Med Bashneft tror jeg Rosneft vil kontrollere nesten halvparten av russisk produksjon, noe som vil gjøre selskapet supermektig i forhold til å sette rammene for industrien, sier energianalytiker Ildar Davletshin i Renaissance Capital.- Har lagt inn budRosneft hadde ifølge Financial Times egentlig avvist interesse for Bashneft, men nyhetsbyråene Interfax og Tass meldte begge i går at selskapet ledet av Igor Sechin hadde lagt inn et første bud. Det samme har flere andre interessenter, blant dem privateide Lukoil, Russlands nest største oljeprodusent.Bashnefts markedsverdi oppgis til 466 milliarder rubler (rundt 7,1 milliarder dollar), noe som tilsvarer like over 3,5 milliarder dollar for en kontrollerende post.Financial Times skriver at Bashneft ble privatisert tidlig på 2000-tallet, for å så nasjonalisert igjen i 2014 etter oligarken Vladimir Yevtushenkov ble satt i husarrest.