<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Danmark senker skatten på olje- og gassutvinning

Den danske regjeringen tar grep for å sikre fremtidig utvikling i Nordsjøen. 

    Publisert 23. mars 2017 kl. 08.25
    Oppdatert 23. mars 2017 klokken 08.25
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 224 ord

    Ved å senke skatten på olje- og gassutvinning i Nordsjøen i perioden mellom 2017 og 2025, håper den danske regjeringen å sikre den fremtidige produksjonen fra den danske delen av Nordsjøen, og sikre arbeidsplasser.Avtalen som er fullfinansiert, legger forholdene til rette for at Maersk Oil, med partnere, skal gjenoppbygge fasilitetene på Tyra-feltet som står for prosesseringen av over 90 prosent av den danske gassproduksjonen.Krittfeltet har sunket inn, og dermed har plattformene på feltet sunket med om lag fem meter de siste 30 årene, noe som har ført til at avstanden mellom havet og plattformdekkene har blitt redusert.For at Tyra-installasjonene skal kunne fortsette å produsere kreves derfor betydelige investeringer.- Avtalen gjør den danske delen av Nordsjøen til et mer konkurransedyktig område for olje- og gasselskaper med hensyn til investering og utvikling av nye prosjekter. En gjenoppbygning av Tyra-feltet kan bli en katalysator for forlengelse av aktivitetene i den danske delen av Nordsjøen, sier Maersk Oils driftsdirektør Martin Rune Pedersen i en kommentar.For den danske staten betyr avtalen mulighete for inntekter på opptil 26 milliarder danske kroner frem til 2042.  Staten har også sikret seg dersom oljeprisen skulle stige, noe de forventer, så skal deler av skatterabatten tilbakebetales.Maersk er operatør på Tyra-feltet med 31,2 prosent. Lisenspartnerne er Shell med 36,8 prosent, Nordsøfonden med 20 prosent og Chevron med 12 prosent.Les pressemeldingen fra det danske finansministeriet her.