<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Erdogan forsøker å megle i Qatars diplomatiske krise

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan forsøker å løse den diplomatiske krisen der fire land har kuttet diplomatiske forbindelser til Qatar.

Publisert 6. juni 2017 kl. 13.32
Oppdatert 6. juni 2017 klokken 13.33
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 277 ord

Russlands president Vladimir Putin, emiren av Qatar Sheikh Tamim bin Hamad Al-Thani, Saudi-Arabias kong Salman bin Abdulaziz bin Saud og Kuwaits leder har fått telefonsamtaler fra Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan, ifølge det statlige nyhetsbyrået Anadolu.I telefonsamtalene forsøker presidenten å løse konflikten, som har ført til at fire land har kuttet de diplomatiske forbindelsene til Qatar. Tyrkia har et nært forhold til Qatar, med både Syria-samarbeid og investeringer.Erdogan har derimot ikke kontaktet Emiratene, som har hovedrollen i bruddet med Qatar, og heller ikke Egypt, som landet har noe lunkne diplomatiske forbindelser med.Erdogans talsmann Ibrahim Kalin, sa nylig at han håpet at golflandene ville revurdere sitt samarbeid, som han mener er basert på solidaritet og samhold.Den tyrkiske utenriksministeren, Mevlut Cavusoglu, uttalte mandag at han mener konflikten er trist, men at Tyrkia vil gjøre alt det kan for å roe ned situasjonen.– Det kan være problemer mellom landene, men dialogen må bestå under alle forhold, sa Cavusoglu.Golflandene Bahrain, Saudi-Arabia og Emiratene har sammen med Egypt kuttet diplomatiske bånd til landet på bakgrunn av at de vil beskytte nasjonal sikkerhet mot farene knyttet til terrorisme og ekstremisme. Også den internasjonalt anerkjente regjeringen i Jemen, den ene av Libyas tre regjeringer og Maldivene har kuttet diplomatiske bånd med Qatar.Disputten mellom statene har eskalert etter at Qatars statlige nyhetsbyrå skal ha blitt hacket nylig. Som følge av dette ble forfalskede uttalelser til støtte for Iran, Hamas, Hizbollah og Israel fra Qatars emir, sjeik Tamim bin Hamad al-Thani, sendt på TV i landet.Qatar ligger på en halvøy og bare er knyttet til fastlandet via Saudi-Arabia, som – i likhet med Bahrain, Emiratene og Egypt – utelukker alle land-, sjø- og luftfartsforbindelser med emiratet.(©NTB)