<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kilder: Kina vil kjøpe deler av Saudi Aramco

Flere kilder hevder ifølge Reuters at det kan gå mot alternative løsninger for den planlagte børsnoteringen av Saudi-Arabias statseide oljegigant. 

Publisert 17. okt. 2017
Oppdatert 17. okt. 2017
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 281 ord
Saudi Arabian capital Riyadh with the 'Kingdom Tower' photographed through a window of the 'Al-Faislia Tower' in the Saudi Arabian capital Riyadh. Saudi Arabias stock exchange has opened up to direct foreign investment for the first time. The decision to open up the Tadawul stock exchange on Monday comes at a crucial time for Saudi Arabia, whose revenue has taken a hit from the plunge in oil prices over the past year. The kingdom is the worlds largest exporter of crude. (AP Photo/Markus Schreiber, File)

Våren 2016 kom Saudi Arabias planer om å børsnotere det statlige oljeselskapet, Saudi Aramco, frem i lyset.Saudiarabiske myndigheter har tidligere estimert at noteringen som har vært skissert til starten av 2018, kan verdsette oljegiganten til 2 billioner dollar, tilsvarende nær 16.000 milliarder kroner.Det vil i tilfelle bli verdens desidert største børsnotering noensinne.I forbindelse med børsnoteringen har selskapet uttalt at det tar sikte på å selge opp mot fem prosent av aksjene til investorer, for så å beholde resten selv.Nå tyder imidlertid ting på at det ikke blir en børsnotering likevel med det første.Salg til kineserne?En av utfordringene til den arabiske oljekjempen har vært å finne et egnet sted for noteringen som blant annet New York og London har sterke ønsker om få til seg.Kilder med tett kjennskap til noteringsprosessen uttalte til Financial Times i forrige uke at Saudi Aramco vurderer å selge aksjene privat til de største pensjonsfondene og institusjonelle investorene i verden, og dermed droppe en nærstående internasjonal børsnotering.En kilde uttalte at kinesiske myndigheter var tett på å spille en nøkkelrolle i en slik plan.Mandag skrev Reuters at de kinesiske statsoljeselskapene Sinopec og Petrochina skal ha tilbudt å kjøpe inntil fem prosent av det saudiske statsoljeselskapet sammen med det kinesiske statlige pensjonsfondet.- Kineserne ønsker å sikre oljeforsyninger. De er villige til å alene kjøpe fem prosent eller mer, sa en kilde til Reuters.Ifølge to andre kilder skal også statlige pensjonsfond i Sør-Korea og Japan, også de store kjøpere av saudisk olje, være interessert i å kjøpe en andel av Saudi Aramco.- En rekke mulighet for børsnoteringen av Saudi Aramco fortsetter å være under vurdering, sier en talsperson fra Saudi Aramco- Ingen beslutning er tatt og børsnoteringsprosessen fortsetter på sporet, la vedkommende til.