<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Torbjørn Kjus: - Optimismen er foreløpig et norsk fenomen.

– Det er interessant å merke seg at det er mer optimisme i bransjen, men foreløpig er det et norsk fenomen, sier oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets.

  Publisert 23. feb. 2018 kl. 14.45
  Oppdatert 23. feb. 2018 klokken 14.46
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 207 ord
  HAS

  Oljeinvesteringstellingen for 2018 fra SSB viste at oljeselskapene i 1. kvartal ventet investeringer på 160,1 milliarder kroner i 2018, 15,7 milliarder kroner høyere enn de ventet i forrige kvartal. DNB Markets anslo på forhånd at 2018-investeringene ville bli 153 milliarder kroner kroner. Det vil være første gang oljeinvesteringene øker siden nedturen i 2014. Flere økonomer slår fast at oljenedturen er bak oss. Blant disse finner vi sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets, som mener oljeinvesteringene nådde bunnen allerede i fjor sommer.Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets sier til DN at det man nå ser i Norge ikke gjenspeiler aktiviteten i resten av verden.– Det er interessant å merke seg at det er mer optimisme i bransjen, men foreløpig er det et norsk fenomen. Ute i det globale bildet ser vi fortsatt at det ikke blir tatt så mange investeringsbeslutninger, sier han til avisen.Investeringsbeslutningene som tas nå utelukkende såkalte kortsyklusprosjekter; mindre prosjekter som knyttes til eksisterende infrastruktur.– Det betyr at det foreløpig ikke er ny driv etter å kjøre de store prosjektene som vi hadde i perioden før 2013. Da hadde vi masse beslutninger på gigantprosjekter. Globalt sett er det fortsatt heller ikke noe tegn til at vi ser de store frittstående prosjektene, sier Kjus til dN.