<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Derfor tapte Einar Aas alt

- Den rareste kraftdagen jeg har sett på 20 år.

Publisert 14. sep. 2018 kl. 08.40
Oppdatert 14. sep. 2018 klokken 10.28
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 646 ord

Torsdag sprakk nyheten om at krafttrader Einar Aas trolig er personlig konkurs etter massivt tap i kraftmarkedet. Hovedårsaken viser seg å være en sjelden utvikling i forholdet mellom tyske og nordiske kraftpriser.- Mandag 10. september kom det en rekke værmeldinger med masse nedbør som gav et kraftig prisfall i det nordiske kraftmarkedet, sier en kilde med førstehånds kjennskap til kraftmarkedet til Finansavisen.Alle meterologer og kraftspekulanter forventet en tørr høst med stabilt høye kraftpriser.- Når det europeiske markedet samtidig fikk et kraftig løft i CO2-markedet, og dertil stigning i det tyske kraftmarkedet, rammer dette særlig tradere som spekulerer i prisspredningen mellom disse markedene, sier kilden.- Den rareste dagenDirektør for krafthandel i Los Energy, Andreas Myhre, karakteriserer overfor DN mandag denne uken som den rareste kraftdagen han har opplevd på sine 20 år i bransjen.Ifølge Myhre tydet alt på at kraftprisene skulle opp i Norden, etter at prisoppgang for CO2, gass og kull altså utløste en kraftig oppgang i tyske priser.- Det betyr egentlig at de nordiske prisene skulle følge etter, det gjør de nesten alltid. Men det motsatte skjedde. Værmeldingen varslet enda mer regn, deretter falt de nordiske prisene 2-3 euro per MWh. Og så steg de tyske videre, sier Myhre videre til avisen.Han opplyser til DN at han aldri før har sett så stor avstand mellom tyske og nordiske kraftpriser, og at avstanden ble større i løpet tirsdag og onsdag.Et gigantisk veddemålAas omtalte i pressemeldingen han sendte ut «ekstraordinære prisendringer i det nordiske og tyske kraftmarkedet» mandag denne uken. - Jeg hatt for stor posisjon i forhold til likviditeten i markedet og i løpet av mandagen ble de siste 350 millionene av mine frie likvide midler overført. Dette var ikke tilstrekkelig til å dekke tapet og tirsdag ble jeg derfor satt under administrasjon av Nasdaq-børsen. Onsdag kveld ble hele min portefølje tvangssolgt av Nasdaq, dette medførte et svært stort personlig tap. Følgen av dette er akkord eller personlig konkurs, het det i meldingen Aas bekreftet overfor Hegnar.no .På den nordiske kraftbørsen Nasdaq handles finansielle kontrakter som ikke er bundet av fysiske priser. De er rene veddemål på fremtidige kraftpriser i forskjellige markeder.I tillegg til at Aas selv betalte 350 millioner kroner for å dekke sine posisjoner, bekreftet Nasdaq Clearing at 100 millioner euro (tilsvarende rundt 960 millioner kroner) er brukt av deres misligholdsfond etter krafthandelen som gikk så voldsomt galt.Aas skal ha sittet i posisjoner på 23 Twh nordisk og 11 TWh tysk kraft, skriver Montel ifølge Finansavisen. 23 TWh tilsvarer én fjerdedel av totalforbruket i Norge i løpet av ett år.Var Norges 116. rikesteTraderen har tjent gode penger på å spekulere i kraftpriser på Nord Pool, og har i flere år toppet skattelistene.I 2016 toppet han både listen for nettoinntekt og betalt skatt. Aas hadde i 2016 en nettoinntekt på 832,8 millioner kroner, en ligningsformue på 2,17 milliarder kroner, og betalte 226,8 millioner kroner i skatt.Han var dermed et godt stykke foran investor Øystein Stray Spetalen.På Kapitals liste over Norges 400 rikeste var Einar Aas i fjor høst å finne på en 116. plass.Finansavisen påpeker likevel at 2017 var et hardt år for Aas. Null i inntekt og et stup i formuen på snaue 500 millioner viser ifølge avisen at den genierklærte traderen med enorme inntekter år etter år satt feil i posisjonene også før nyttår.Hamstret eiendomAas har holdt en lav offentlig profil, men har kjøpt en rekke store og dyre eiendommer. Dette gjelder spesielt i hjembyen Grimstad, men også på Tjuvholmen i Oslo, der han i mars 2009 kjøpte en leilighet i Strandpromenaden 5 for 14,2 millioner kroner. Senere samme år kjøpte han en naboleilighet for 27,5 millioner kroner.Alle eiendommene står i grunnboken oppført på ham, og i en evt. personlig konkurs må han kvitte seg med disse, fortsetter Finansavisen.Går Aas konkurs, er det naturligvis en stor ulykke for familien, men også hjemkommunen vil merke det på kroppen.Grimstad Adressetidende skrev i fjor at 30 prosent av skatte Aas ble ilignet drypper inn i kommunekassen.