<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

- Saudi-Arabia kan utløse en perfekt storm

Publisert 9. jan. 2019
Oppdatert 9. jan. 2019
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 277 ord

Oppslaget i Wall Street Journal om at Saudi-Arabia planlegger produksjonskutt utover den OPEC-regisserte kuttavtalen har satt fart på oljeprisene.Brent-oljen avanserer onsdag ettermiddag 2,3 prosent til 60,09 dollar fatet, mens WTI-oljen legger på seg med 2,75 prosent til 51,15 dollar fatet.Kongedømmet sliter med å finansiere sine ambisiøse planer om å diversifisere sin økonomi utover olje, og det brutale drapet på journalisten Jamal Khashoggi har ikke akkurat styrket investortilliten.Ifølge avisen krever Saudi-Arabias nye budsjett en oljepris på 95 dollar fatet, men landet skal være fornøyd med 80-85 dollar fatet, et nivå som vil begrense behovet for å ta av finansielle reserver.- Nå begynner markedet å prise inn kuttene på 1,2 millioner fat som OPEC vedtok i Wien 6. desember, sier investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet til Hegnar.no.- Denne uken har det dessuten florert rykter om at Saudi-Arabia vil kutte ytterligere 800.000 fat daglig, fra november-produksjonen (estimert til 11,09 millioner fat per dag, red. anm.). I tillegg til dette ser man en nedgang i riggtellingen fra USA, som er en ledende indikator for den amerikanske skiferolje-industrien, fortsetter han.- En perfekt stormNordnet-økonomen viser også til Saudi-Arabias planer om å børsnotere det statlige oljeselskapet Saudi Aramco.- Dette gir dem ytterligere incentiver for å redusere produksjonen. Om dette skulle skje, og om veksten i amerikansk skiferolje skulle fortsette å falle, vil dette være en «perfekt storm» for oljeprisen. Dette vil igjen bidra til et ytterligere drag på Oslo Børs, fortsetter Johannesen.Slik sett ser han Oslo Børs som et naturlig sted å ha pengene sine nå.- Skulle oljeprisen fortsette videre mot 70 dollar fatet, vil man få mye glede i oljesensitive aksjer, som vi har mye av på Oslo Børs, avslutter han overfor Hegnar.no.