<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Klarsignal for Equinors Gullfaks-prosjekt

Investeringer: 2,2 milliarder kroner.

    Publisert 14. juni 2019 kl. 09.41
    Oppdatert 14. juni 2019 klokken 10.59
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 189 ord

    Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg godkjente i dag et prosjekt for økt utvinning på Gullfaks-feltet i Nordsjøen, skriver olje- og energidepartementet på sine hjemmesider fredag.Prosjektet heter Shetland/Lista fase to. Fase én ble godkjent i 2015, og fase to ventes å gi rundt 17 millioner nye fat olje fra feltet.- Gullfaks er et av Norges største olje- og gassfelt. Feltet er en fabelaktig suksesshistorie. Med de opprinnelige planene for feltet skulle alle de tre plattformene nå ha vært stengt ned. Men nå planlegges det for produksjon ut på 2030-tallet. Feltet har til nå produsert utrolige èn milliard fat olje mer enn opprinnelig anslått, sier Freiberg i en kommentar.I fase to er det planlagt å bore syv nye brønner og injisere vann - en fremgangsmåte som reduserer risikoen i prosjektet.Man vil ifølge departementet bruke boreriggene på de tre eksisterende Gullfaks-installasjonene, og brønnkostnader utgjør derfor så godt som alle kostnadene i prosjektet.Totale investeringer er anslått til 2,2 milliarder 2018-kroner, og prosjektet er samfunnsøkonomisk lønnsomt med en oljepris over 27 dollar fatet.Rettighetshaverne er Equinor, som er operatør med 51 prosent eierandel. Petoro AS og OMV Norge AS har hhv. 30 og 19 prosent.