<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Gigantiske nedskrivninger og massivt investeringskutt

Oljekjempen kutter årets pengebruk med hele 10 milliarder dollar.

Publisert 1. mai 2020
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 210 ord
UNDERSKUDD: ExxonMobil har rapportert om et underskudd i første kvartal, tynget av kolossale, markedsrelaterte nedskrivninger. I tillegg har oljegiganten senket investeringsbudsjettet med en tredjedel. Foto: Jonathan Weiss/Dreamstime

Den amerikanske oljegiganten ExxonMobil har lagt frem regnskap for første kvartal.

Dette viser et underskudd på 610 millioner dollar på bunnlinjen. Resultatet tynges av bokførte kostnader på hele 2,9 milliarder dollar, som er knyttet til verdiendringer etter oljeprisfallet samt andre nedskrivninger.

I første kvartal i fjor tjente ExxonMobil 2,35 milliarder dollar.

Inntjeningen pr. aksje oppgis til minus 0,14 dollar, mot pluss 0,55 dollar for ett år siden. Ifølge MarketWatch var FactSet-konsensus på forhånd en inntjening pr. aksje på 0,01 dollar.

Inntektene var på 56,16 milliarder dollar, mot 63,63 milliarder i første kvartal i fjor. Disse var ventet til 53,5 milliarder.

Fra 33 til 23 milliarder

Selskapet varsler også ytterligere kutt i investeringer og driftsutgifter i 2020, på grunn av utfordringene i markedet.

Investeringsbudsjettet for 2020 reduseres nå med 30 prosent, mens driftsutgiftene skal kuttes med 15 prosent. Total capex i år oppgis nå til 23 milliarder dollar, ned fra det tidligere budsjettet på 33 milliarder.

ExxonMobil produserte 4 millioner oljeekvivalenter pr. dag i perioden, en økning på 2 prosent fra første kvartal i fjor.

Frem til og med torsdag hadde ExxonMobil-aksjen falt 33,4 prosent hittil i år. I førhandelen fredag er aksjen ned nye 2,5 prosent.

Brent-oljen er ned nesten 60 prosent prosent hittil i år.