<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Equinor vil investere i CO2-lager

Equinor, Shell og Total har tatt en investeringsbeslutning som kan bli første skritt på veien til et historisk gjennombrudd for CO2-rensing i Norge.

  Publisert 15. mai 2020 kl. 16.30
  Oppdatert 15. mai 2020 klokken 16.30
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 162 ord
  TOPPSJEF: Eldar Sætre i Equinor. Foto: Bloomberg

  Det er Northern Lights-prosjektet som nå får grønt lys fra de tre selskapene. Prosjektet går ut på å opprette et CO2-lager under havbunnen på norsk sokkel.

  Planen for utbygging og drift, den såkalte PUD-en, er nå overlevert til Olje- og energidepartementet, skriver Equinor i en pressemelding.

  – Dette unike prosjektet åpner opp for avkarbonisering av industri som har begrensede muligheter til å redusere sine CO2-utslipp. Det kan bli det første CO2-lageret for norsk og europeisk industri, sier Anders Opedal, konserndirektør for teknologi, prosjekter og boring.

  Det er nå opp til regjeringen og Stortinget å avgjøre saken. Den endelige investeringsbeslutningen er det nemlig Olje- og energidepartementet som tar.

  Samtidig må prosjektet godkjennes av EØS-tilsynet ESA.

  Prislappen er skyhøy. Bare første runde med investeringer vil koste 6,9 milliarder kroner. Men prosjektet vil også skape sårt tiltrengte arbeidsplasser for norsk industri, fastslår Equinor, som anslår at 57 prosent av investeringene vil gå til norske leverandører.

  Equinor anslås at 1,5 millioner tonn CO2 kan lagres per år i første fase av prosjektet.