<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Spetalen skal bli grønn – her dømte han ESG nord og ned

I fjor mente Øystein Stray Spetalen at ESG-aksjer kunne kollapse 70-80 prosent. Nå satser han selv grønt.

    Publisert 20. okt. 2020 kl. 14.38
    Oppdatert 21. okt. 2020 klokken 09.01
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 218 ord
    Paneldebatt under Investordagen 2019

    Øystein Stray Spetalen-dominerte Saga Tankers   fyker til himmels tirsdag. Aksjen er i skrivende stund opp over 70 prosent til 1,45 kroner, og har på det meste i dag blitt omsatt for hele 2,04 kroner.

    Oppturen kommer etter at selskapet mandag annonserte at de nå skal følge en ny investeringsstrategi i fornybarsegmentet, samt at de henter tidligere Nel-topp Bjørn Simonsen som ny adm. direktør. Selskapet endrer også navn til Saga Pure.

    Nyheten står i sterk kontrast til Spetalens egne uttalelser under Finansavisens Investordagen i juni i fjor. Under paneldebatten uttalte investoren at han tror «grønne» aksjer på et tidspunkt vil kollapse siden det ikke er ­fundamental inntjening som kan forsvare prisingen.

    – Jeg tror at problemet med ESG-aksjer er noe av det samme som vi så under dotcom-boblen, hvor fondsforvaltere måtte ha en viss andel av fondet i internettaksjer. På den tiden var det relativt få børsnoterte aksjer innenfor sentimentet og alle løp etter de samme aksjene, noe som gjorde at prisingen ble helt vill, slo Spetalen fast.

    – Det samme sykdomstegnet ser jeg blant ESG-aksjene, men hvor langt det vil gå er umulig å vite. Jeg tror at aksjene kan kollapse 70-80 prosent fra et eller annet nivå, siden det ikke er fundamental inntjening som forsvarer prisingen. Det er imidlertid galskap å shorte ESG-aksjer så lenge forvalterne fortsetter å pøse inn penger, understreket investoren.