<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Milepæl nådd for tidenes klimaprosjekt i norsk industri

Totale investeringer er anslått til nesten seks milliarder kroner.

Publisert 9. mars 2021 kl. 09.32
Oppdatert 9. mars 2021 klokken 09.41
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 154 ord
HAR SETT NORDLYSET: Olje- og energiminister Tina Bru har godkjent PUD for Northern Lights. Foto: Anders Horntvedt

Olje- og energidepartementet har godkjent utbyggingsplanen for Northern Lights, som utgjør CO2-fangst- og lagringsdelen av Langskip-prosjektet, går det frem av en pressemelding.

De siste avtalene om statsstøtte til de tre eierselskapene ble signert før helgen.

Northern Lights skal bygges og driftes av Northern Lights JV DA, som Equinor, Norske Shell og Total E&P Norge står bak. Disse har jobbet med CO2-fangst- og lagringsdelen som likeverdige partnere siden 2017. 

En deltakeravtale mellom de tre selskapene skal først godkjennes av departementet

— Stortinget ga i januar sin tilslutning til Langskip, som er det største klimaprosjektet i norsk industri noensinne. (...) Med denne godkjenningen er en ny milepæl for Langskip passert, sier olje- og energiminister Tina Bru i en kommentar.

Rettighetshaver har anslått totale investeringer ved utbyggingsplanen til i underkant av seks milliarder kroner, og årlige driftskostnader til 370 millioner kroner. Den godkjente planen har en kapasitet til å lagre 1,5 millioner tonn CO2 årlig, med en planlagt driftsperiode på 25 år.