<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Aker BP med rekordhøy kontantstrøm

Høyere oljepris bidro til skyhøy kontantstrøm for Aker BP i første kvartal. Nå rigger selskapet seg for storstilte investeringer på norsk sokkel.

Publisert 28. apr. 2021 kl. 07.03
Oppdatert 28. apr. 2021 klokken 11.35
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 530 ord
LEGGER FREM TALL: Adm. dir. Karl Johnny Hersvik i Aker BP. Foto: Iván Kverme

 

Høyere oljepris og lavere skatteinnbetalinger bidrar til rekordhøy kontantstrøm for Kjell Inge Røkkes Aker BP.  Da selskapet la frem sine kvartalstall onsdag morgen, viste fasiten en kontantstrøm på hele 900 millioner dollar, et betydelig hopp fra både foregående kvartal og samme kvartal i fjor.

– Jeg kan ikke huske at vi har hatt bedre kontantstrøm i et enkeltstående kvartal noensinne, sier Hersvik under et pressetreff onsdag morgen.

Aker BP kunne også vise til rekordsterke resultater. Både driftsresultat før av- og nedskrivninger (EBITDA) og resultat før skatt økte betydelig fra i fjor.

– Vi demonstrerer igjen at vi evner å gjennomføre det vi planlegger. Selskapet har stor økonomisk handlefrihet og mange, gode investeringsmuligheter. Vi er derfor unikt posisjonert til å levere på vår ambisiøse plan for lønnsom vekst, sier administrerende direktør Karl Johnny Hersvik.

Storstilte planer

Totalt planlegger Aker BP å investere rundt 135 milliarder kroner i feltutviklingsprosjekter på norsk sokkel frem til 2028. 

– I tillegg til å tilføre mer enn 500 millioner lønnsomme fat til Aker BPs ressursbase, vil prosjektene gi høy aktivitet og et stort antall arbeidsplasser for en rekke leverandører over store deler av landet, sier Hersvik.

En betydelig del av investeringene skal gå til utbyggingen av Krafla, Fulla og områdene nord for Alvheim (NOAKA) på norsk sokkel. Det ventes fortsatt konseptvalg for gigantprosjektet i tredje kvartal.

– Det er 11 prosjekter som ligger på listen og som vil bli en del av kapitalbruken. NOAKA står for rundt 50 prosent av de 135 milliardene, sier Hersvik til pressen.

Beholder utbytteplanene

Flere analytikere har påpekt at oljeselskapene på norsk sokkel tjener godt med penger på dagens oljepriser. I lys av den meget lukrative skattepakken til oljeindustrien, har det allikevel blitt ansett som kontroversielt av selskapene å øke utbyttene.

Særlig var Aker BPs storeier Aker med på å påvirke politikerne i riktig retning da skatteendringene skulle besluttes. Det er derfor ikke overraskende at Aker BP velger å beholde ambisjonen om å betale et totalt utbytte på 450 millioner dollar i 2021. Styret har besluttet å betale ut et kvartalsutbytte på 112,5 millioner dollar, tilsvarende 0,3124 dollar pr. aksje, i mai 2021.

Hersvik forklarer for pressen at Aker BP beholder prioriteringene i selskapets kapitalallokeringer. Denne handler i første rekke om å investere i prosjekter for å øke produksjonen, deretter skal gjeldsgraden reduseres.

Aker BP holder også de øvrige selskapsplanene for 2021 intakt. Dette betyr totale investeringer på 2,2 til 2,3 milliarder dollar og en produksjon på 210.000 til 220.000 fat oljeekvivalenter pr. dag.

Status quo

Analytiker Anders Holte i Kepler Cheuvreux mener Aker BP leverer en «kjempebra» rapport, men påpeker at den i det store og det hele var som ventet. Han forventer ingen store kursutslag i Aker BP-aksjen på Oslo Børs onsdag.

– Førsteinntrykket er at de leverer på linje med forventningene på inntektene. Selvfølgelig er det kjempesterk kontantstrøm, men det har etter hvert konsensus også skjønt. Det er en kjempebra rapport, men det er litt status quo. Guiding opprettholdes, tallene er «in line» og kontantstrømmen er veldig sterk, sier han.

Aker BP

(MUSD)1. kv./211. kv./20
Driftsinntekter1.133872
EBITDA878666
Driftsresultat591-266
Resultat før skatt501-414

Aker BP

  • Oljeselskap med leting, utbygging og produksjon på norsk kontinentalsokkel, og et resultat av fusjonen mellom BP Norge og Det norske oljeselskap høsten 2016. 
  • Adm. direktør er Karl Johnny Hersvik, som tiltrådte mai 2014.
  • Største aksjonær er Kjell Inge Røkke gjennom Aker Kværner Holding og Aker.