<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

SV vil stressteste oljen mot 1,5-gradersmålet

SV krever en full gjennomgang av norsk olje- og gassproduksjon for å kontrollere den mot 1,5 grader.

    Publisert 2. sep. 2021 kl. 15.33
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 454 ord
    SV MENER: SVs stortingsrepresentant Lars Haltbrekken med et munnbind med påskriften «Oljefritt Arktis». SV mener olje- og gassproduksjonen på norsk sokkel må holdes innenfor det 1,5-gradersmålet tillater. Foto: NTB

    – 1,5-gradersmålet er nødt til å være premisset for olje- og gassproduksjonen fremover, sier SVs Lars Haltbrekken.

    Han har fått blod på tann etter at regjeringen tirsdag la frem et forslag om å stramme inn oljeskatten.

    Forslaget flytter målpostene og gjør at SV kan kreve enda mer i regjeringsforhandlinger med Ap og Sp etter valget, mener stortingspolitikeren.

    – Vi mener forslaget fra regjeringen må være det nye grunnlaget man forhandler ut ifra, sier Haltbrekken til NTB.

    – Dette gir oss et momentum for å få gjennom langt tøffere klimakrav mot oljeselskapene fremover.

    Petroleumsmelding

    Haltbrekken trekker spesielt frem Arbeiderpartiets løfte om å legge frem en ny stortingsmelding med petroleumspolitikk for 2020-årene.

    I denne petroleumsmeldingen må olje- og gassproduksjonen stresstestes mot 1,5-gradersmålet, krever Haltbrekken. Han viser til SVs eget partiprogram, der det fastslås at «Norges olje- og gassproduksjon må reduseres slik at verden har en god sjanse til å unngå global oppvarming på mer enn 1,5 grader».

    SV-kravet innebærer også at alle søknader om forlengelse av utvinningstillatelser som strider mot 1,5 grader, skal stanses.

    – Vi må ha en full gjennomgang av eksisterende produksjon for å vurdere hvilke felt som er i tråd med 1,5-gradersmålet og ikke, sier Haltbrekken.

    – Det betyr også at vi kan måtte stenge oljefelt før de er tømt.

    Ap vil være pådriver

    En annen faktor som gir Haltbrekken tro på gjennomslag, er et intervju Aps nestleder Hadia Tajik gjorde med NTB i august.

    Tajik ga der støtte til 1,5 grader som mål for klimapolitikken.

    – Arbeiderpartiet mener Norge skal være en pådriver for at verden sammen forplikter seg til å begrense temperaturøkningen til 1,5 grader, sa Tajik.

    Haltbrekken mener tre forhold må spille inn når olje- og gassproduksjonen skal testes mot 1,5-gradersmålet:

    • produksjonsutslippene på hvert enkelt felt
    • feltets levetid
    • kostnadene ved utvinningen av olje og gass

    En annen tilnærming

    Arbeiderpartiets energi- og miljøpolitiske talsperson Espen Barth Eide har en litt annen tilnærming. Han minner om at det er summen av utslippsreduserende tiltak som avgjør om verden lykkes i å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader eller ikke.

    – Og det viktigste tiltaket er et energisystemskifte hvor vi på en organisert og planlagt måte klarer å styre verden fra fossil til fornybar, sier Eide til NTB.

    En konsekvens av dette skiftet er at etterspørselen etter olje og gass vil falle. Det må også oljeselskapene ta hensyn til i sine investeringer, fastslår Eide.

    Samtidig kommer 1,5 grader sterkere og sterkere på banen som det målet verden sikter mot.

    – Da mener jeg vi må teste all økonomisk aktivitet opp mot det – både oljefondets investeringer og investeringer i Norge, sier Eide, som likevel mener det er bedre med tiltak for å redusere etterspørsel etter olje og gass enn tiltak for å strupe tilbudet.