<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Saudi-Arabia går all-in i hydrogen

Saudi-Arabia skal bli verdens største eksportør av hydrogen – attpåtil verdens billigste hydrogen.

Publisert 25. okt. 2021 kl. 08.12
Oppdatert 25. okt. 2021 klokken 08.14
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 204 ord
STORE HYDROGENPLANER: For Saudi-Arabia og energiminister Prins Abdulaziz bin Salman. Foto: NTB

Saudi-Arabia vil bruke et av verdens største naturgassprosjekter til å produsere blått hydrogen, og venter å starte produksjon på Jafurah-feltet i 2024, melder Bloomberg.

En stor andel av gassen fra Jafurah-anlegget, med en byggekostnad på 110 milliarder dollar, vil brukes til det blå hydrogenet – som fremstilles ved å konvertere naturgass og å fange karbonet (CO2). 

Ifølge energiminister Prins Abdulaziz bin Salman har Saudi-Arabia som intensjon å produsere og eksportere rundt fire millioner tonn hydrogen innen 2030. Dette omfatter også produksjon av grønt hydrogen, som fremstilles fra fornybare energikilder som sol- og vindkraft og dermed uten CO2-utslipp.

– De største eventyrerne

Ministeren mener Saudi-Arabia kan produsere verdens billigste hydrogen, og følger opp sine uttalelser fra fjoråret om at kongeriket vil bli verdens største eksportør av både blått og grønt hydrogen.

– Vi er de største eventyrerne når det kommer til blå hydrogen. Vi gjør det vi sier vil skal gjøre på hydrogen. Vi har et utmerket gassanlegg i Jafurah vi vil bruke til å generere blått hydrogen, sa bin Salman ifølge nyhetsbyrået på en klimakonferanse i landets hovedstad Riyadh søndag.

Uttalelsen kom dagen etter at den saudi-arabiske regjeringen kom med et løfte om å gjøre landet karbonnøytralt innen 2060.

Energiministeren sa videre at kongeriket også har planer om å produsere elektriske biler.