<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

NVE tror klimaendringer vil gi mer vannkraft

Smelting og mer nedbør vil i 2040 gi ekstra vannkraft tilsvarende forbruket til 200.000 husstander, tror NVE. Men gevinsten av bresmeltingen blir kortvarig.

    Publisert 11. nov. 2021 kl. 11.44
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 197 ord
    Kraftproduksjon i Setesdal. Foto: NTB

    Ifølge fremskrivningene i rapporten kan smelting og økt nedbør grunnet klimaendringer gi opp mot 4 terawattimer (TWh) mer vannkraftproduksjon innen 2040 i et høyt utslippsscenario.

    Når NVE kaster blikket enda lengre frem i tid, spår de at klimaendringene alene kan sørge for 8 TWh mer vannkraft innen utgangen av århundret.

    Deretter blir det ikke mer vann å hente fra isbreene som en gang var, skriver NRK.

    – Vi forventer at tilsiget fra isbreer blir kraftig redusert etter hvert som isbreene smelter bort, skriver NVE i rapporten, som ble lagt frem på Energidagene.

    I alt spår NVE at den norske kraftproduksjonen kommer til å øke med 28 TWh frem til 2040, medregnet 3 TWh fra turbinopprustninger og 5 TWh fra utvidelser av nye vannkraftverk.

    De understreker imidlertid at det er stor usikkerhet knyttet til fremskrivingene, blant annet fordi man ikke vet hvordan utslippene vil utvikle seg.

    – Det er stor spredning mellom de fem klimafremskrivningene vi har brukt; dette illustrerer noe av usikkerheten i modellene og i hvordan fremtidens klima kommer til å bli. Den laveste fremskrivningen har en nedgang i energitilsiget på to prosent, mens i den høyeste øker det med 15 prosent, skriver NVE.