<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Analytikerne etter vindauksjonen: – Vinner du her kan du vinne hvor som helst

Analytikere fra flere meglerhus uttaler seg etter dagens ScotWind-utdeling.

  Publisert 17. jan. 2022 kl. 16.19
  Lesetid: 3 minutter
  Artikkellengde er 579 ord
  HAVVIND: Magnus Solheim, Fearnley Securities, om ScotWind-auksjonen. Foto: Iván Kverme

    AOW BWIDL    

  Magnora overrasket både Fearnley Securities og markedet med dagens tildeling i anbudsprosessen til havvindprosjektet Scotwind i Skottland. Aker Offshore Wind skuffet derimot meglerhusene.

  Totalt 17 konsortier ble mandag formiddag tildelt lisenser for flytende, fast eller blandet havvind i runden som totalt skal bli på 25 GW. Av norske børsnoterte selskaper som fikk tildelinger er Magnora, BW Ideol og Bonheur å finne.

  – Det har vært action i dag, sier analytiker i Fearnley Securities, Magnus Solheim til TDN Direkt i etterkant av annonseringen.

  Sterk seier 

  Spesielt Magnora, som han selv har dekning på, overrasket betydelig. Mandag ettermiddag er aksjen opp 16,2 prosent på Oslo Børs.

  – I utgangspunktet trodde vi det var liten sannsynlighet for at selskapet ville få tildeling i denne runden. Det var tøff konkurranse og mange store aktører som hadde søkt, sier han og fortsetter:

  – Vinner du her, i så tøff konkurranse, kan du vinne hvor som helst.

  Pareto Securities noterer at med totalt 700 millioner pund i opsjonsavgifter, har alle vinnende bud betalt maks pristak, i tillegg til forsyningskjedeinvesteringer og høy grad av lokal forankring.

  Magnora ble sammen med TechnipFMC tildelt en lisens på 495 MW for blandet havvindprosjekt med opsjonsavgift på 10,3 millioner pund.

  Solheim tror imidlertid noe av grunnen til at selskapet lyktes i konkurranse med de store aktørene er nettopp at denne auksjonen ikke var fullt ut en prisauksjon, men at den i større grad var av kvalitativ art.

  – En måtte stille med mer lokal verdikjede og komme med en større totalpakke på selve prosjektet i denne anbudsprosessen. Dette har Magnora klart å levere på, sier Solheim.

  Magnora og Technip har som mål å få prosjektgodkjennelse i 2026, ta investeringsbeslutning i 2028 og deretter drift i 2030 – gitt at selskapet eier prosjektet helt frem til kommersialiseringsdato.

  – Dette er store infrastrukturprosjekter som det tar lang tid å ferdigstille. Det er mye som skal skje i tiden fremover, er beskjeden fra Solheim.

  Flytende havvind

  BW Ideol og Bonheur har også steget kraftig på Oslo Børs etter tildelingene, og er mandag ettermiddag opp henholdsvis 29,6 og 3,1 prosent. 

  • BW Ideol ble sammen med BayWa and Elicio tildelt lisens på 960 MW for flytende havvind med opsjonsavgift på 33 millioner pund. 
  • Bonheur ble sammen med Vattenfall tildelt en lisens på 798 MW for flytende havvind med opsjonsavgift på 20 millioner pund.

  Skuffende

  Aker Offshore Wind bekrefter derimot overfor TDN Direkt mandag at de ikke har blitt tildelt lisens i anbudsrunden.

  «Vi hadde høye forventninger til Aker Offshore Wind, og det er skuffende at selskapet faller utenfor. Dette blåser alt liv ut av aksjehistorien og bør medføre lavere verdsettelse av selskapets pipeline», skriver Pareto Securities i en oppdatering og legger til at dette i tillegg taler for at selskapet i tiden fremover vil trenge ytterligere kapital for å finansiere driften.

  DNB Markets noterer mandag at det ikke er overraskende at en del budgivere måtte gå tomhendte fra anbudsprosessen, gitt den harde konkurransen. Samtidig noterer meglerhuset at ettersom Aker Offshore Wind har kommunisert nettopp viktigheten av å vinne disse lisensene, er dagens resultat å regne som et tilbakeslag for selskapet.

  Det noteres at fordi havvindparken vil være den første i Europa på flytende havvind, vil selskapene som ikke fikk tildeling stå i fare for å gå glipp av viktig teknologiutvikling.

  Aker Offshore Wind er ned 20 prosent på Oslo Børs mandag.

  Falt utenfor

  Også Equinor og Mainstream falt utenfor dagens lisenstildelinger.

  – Vi er jo selvfølgelig skuffet, vi hadde jobbet for dette. Men vi forventer ikke å vinne alle auksjoner vi er en del av, sier pressetalsmann Magnus Frantzen Eidsvold i Equinor til DN mandag. 

  TDN Direkt