<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Høyeste oljepris siden finanskrisen: – Markedet har ikke priset inn muligheten for direkte sanksjoner mot russisk olje

Oljeprisen gjorde i natt et kjempehopp, og handles nå for rett under 130 dollar fatet.

    Publisert 7. mars 2022 kl. 07.45
    Oppdatert 7. mars 2022 klokken 10.10
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 476 ord
    PENGENE RENNER INN: For norske oljeselskaper som Equinor betyr en oljepris på 130 dollar fatet mye penger i kassen. Her fra Johan Sverdrup. Foto: Equinor

    Brent-oljen er mandag morgen opp 9,91 prosent på 129,80 dollar fatet, mens WTI-oljen stiger 8,78 prosent til 125,80 dollar fatet.

    Prisene er dermed på det høyeste nivået siden finanskrisen i 2008.

    Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 115,63 dollar fatet ved børsslutt i Oslo fredag.

    Vil ha boikott

    Det kraftige hoppet i oljeprisen kom etter at USAs utenriksminister søndag uttalte at amerikanerne og europeiske allierte vurderer å forby russisk olje- og gassimport. USA vurdere også å forby oljeimport fra Russland selv uten at allierte i Europa gjør det samme.

    – Vi anser nå sannsynligheten for at russisk eksport blir direkte påvirket av sanksjoner som svært høy. Tiltaket antyder også at markedet ikke har priset inn muligheten for direkte sanksjoner mot russisk olje, sier råvarestrateg i ANZ, Daniel Hynes, til CNBC.

    Russisk olje står imidlertid for en svært liten del av USAs oljeimport, og en enda mindre del av oljeforbruket, og amerikanere flest vil dermed ikke merke så mye ved en boikott. 

    Kan ramme hardt

    Situasjonen er imidlertid annerledes dersom europeiske land stopper kjøp av russisk olje, skriver DNB Markets i sin morgenrapport.

    «Ifølge tall fra Eurostat kommer 27% av EUs importerte olje fra Russland, noe som gjør Russland til den desidert viktigste oljeleverandøren til EU. Kostnaden «ved pumpene» for europeere flest ved en embargo av russisk olje vil dermed bli betydelig større enn i USA, og det har ikke kommet signaler fra EU så langt om at man vil slutte seg til USAs forslag», skriver DNB-analytiker Ingvild Borgen.

    Tyskerne har allerede vært ute og advart mot en boikott av russisk olje, da det ikke kan opprettholdes på lang sikt.

    – Det monner ikke om vi om tre uker finner ut at vi kun har igjen noen dager med strøm i Tyskland og derfor må gå tilbake på disse sanksjonene, sier Tysklands utenriksminister, Annalena Baerbock, ifølge NTB.

    Iran

    I tillegg forsøker Russland ifølge TDN Direkt nå å stikke kjepper i hjulene for å gjenopplive atomavtalen mellom Vesten og Iran. 

    Russland har krevd at sanksjoner mot landet ikke må føre til restriksjoner i handelen mellom Russland og Iran.

    USAs utenriksminister Antony Blinken ifølge nyhetsbyrået at disse problemene ikke er korrelert og at innvendingene var irrelevante. Han sa også at en avtale med Iran er nær, men at noen svært utfordrende problemer gjenstår å løse. 

    Iran og Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) ble lørdag enige om en tremånedersplan for å løse de siste utstående spørsmålene om Irans anrikelse av uran.

    – Iran var den eneste ordentlige negative faktoren hengende over markedet, men hvis avtalen nå blir forsinket kan vi se bunnen i tankene mye raskere, spesielt hvis russiske fat forblir ute av markedet, sier Amrita Sen i Energy Aspects, ifølge TDN Direkt.

    Høytstående tjenestepersoner fra Det hvite hus og det amerikanske utenriksdepartementet reiste ifølge TDN Direkt også til Venezuela lørdag, for diskusjoner om hvordan landet stiller seg til Russland og muligheter for lettelser i sanksjonene USA har mot landet.

    Ifølge kilder av Reuters endte møtet uten noen avtale eller konklusjon.