<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

USA forbyr russisk energiimport

Forbudet vil ikke inkludere deltagelse fra europeiske allierte.

  Publisert 8. mars 2022 kl. 14.45
  Oppdatert 8. mars 2022 klokken 21.43
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 328 ord
  FORBUD: President Joe Biden innfører forbud mot olje fra Russland allerede i dag. Foto: Bloomberg

  Den amerikanske presidenten Joe Biden kunngjorde et importforbud for olje og gass fra Russland på en pressekonferanse tirsdag kveld.

   – Dette er et skritt vi tar for å påføre Putin ytterligere smerte, sa Biden.

  Like etter annonseringen bykset oljeprisen i været. Nordsjøoljen gikk opp til 132 dollar fater, mens WTI-oljen sto i 128 dollar.

  En drøy halvtime etter annonseringen stupte brentoljen og WTI-oljen ned til henholdsvis 127 og 122 dollar fatet.

  Biden trekte frem at USA produserer mer olje en hele Europa kombinert, og hadde forståelse for at andre ikke kan følge i deres fotspor med det første. 

  - Vi jobber nært med Europa og våre partnere for å utvikle en strategi for å redusere deres avhengighet av russisk olje, sa han under pressekonferansen.

  Storbritannia og EU følger etter

  Også Storbritannia sier de vil fase ut russisk oljeimport i løpet av året, ifølge landets energiminister Kwasi Kwarteng, melder NTB.

  – Overgangsperioden vil gi markedet, bedriftene og forsyningskjedene mer enn nok tid til å erstatte den russiske importoljen – som leverer 8 prosent av oljen Storbritannia etterspør, skriver Kwarteng på Twitter.

  EU vurderer massive obligasjonsutstedelser for å finansiere opptrappingen i energi og forsvar, som har som mål å redusere Europas avhengighet av russisk olje og gass. EU-kommisjonen vil i denne forbindelse legge frem en ny energiplan tirsdag.

  – Jeg tror planen vil redusere vår avhengighet av russisk gass allerede i år og i løpet av noen år gjøre oss uavhengige av russisk gass. Jeg tror det er mulig. Det er ikke lett, men det er mulig, sa EUs klimasjef Frans Timmermans til EU-parlamentet mandag kveld.

  Advarete mot sanksjoner

  Visestatsminister Alexander Novak advarte på mandag mot oljepriser opp mot 300 dollar fatet, dersom eventuelle forbudene mot russisk olje trer i kraft, skriver CNBC.

  CMC Markets-analytiker Henrik Sommerfelt tror sanksjoner mot russisk gass ikke kan unngå å ramme veksten i økonomien.

  «Markedet frykter embargo mot russiske leveranser. Russland står for 30-40 prosent av gassforsyningene til Europa. Det er syltynt med alternativer», skrev han i en kommentar fra søndag.