<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

EUs russiske avrusning: – Blir en evig kamp om LNG-lastene

USA forbyr import av russisk olje, gass og energi, mens EU har lansert en plan for å trappe ned bruken. Er dette i det hele tatt mulig? 

Publisert 13. mars 2022 kl. 14.07
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 292 ord
USA forbyr import av russisk olje, gass og energi, mens EU har lansert en plan for å trappe ned bruken. Er dette i det hele tatt mulig? Vi snakker med oljeanalytiker Helge André Martinsen i DNB Markets.

Oljeanalytiker Helge André Martinsen i DNB Markets var gjest i Økonominyhetene for å snakke om den vanvittige markedsutviklingen vi har sett den siste tiden.

Russlands invasjon av Ukraina har ført til at USA nå forbyr import av russisk olje, gass og energi til landet. 

For USA er dette relativt sett enklere enn det er å gjøre for Europa, ettersom USA har en mye større egenproduksjon av fossil energi og fordi russisk import utgjør en mindre andel av USAs energiforbruk.

For Europa utgjør derimot russisk energiimport en betydelig del av forbruket.

Martinsen i DNB Markets forklarer at det å bli kvitt russiske olje- og gassleveranser, handler om at Europa og USA må flytte rundt på hvor de får energien sin fra i tillegg til å kutte forbruket.

– Skal disse volumene (av gass, journ.anm.) inn i Europa må de tas fra et sted. Det er mulig, men det kommer med en kostnad.  Vi vil ligge i en evig kamp med Asia om LNG-lastene, sier Martinsen.

Han poengterer at det eneste alternativet Europa har til å erstatte russisk gass i rør i stort monn, er å heller sikre seg skipslaster med flytende naturgass (LNG), som ofte går til det asiatiske markedet i dag.

EU ønsker å fri seg fra russisk fossil energi før 2030 og man vil starte med gass. I en plan som ble lansert denne uken skriver EU-kommisjonen at det er mulig å redusere gassimporten fra Russland med to tredjedeler innen utgangen av året.

Dette er altså svært krevende forklarer Martinsen i DNB, og det å fri seg helt vil være tilnærmet umulig.

– Skal du erstatte all russisk gass (til Europa, journ.anm.), så går ikke det, sier han.