<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Vil ikke si om kommuner får veto mot vindkraft

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) har uttalt at vertskommunene må ønske vindkraft, men han vil ikke si om de får mulighet til å legge ned veto.

  Publisert 11. apr. 2022 kl. 10.11
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 224 ord
  TAUS OM VETO: Olje- og energiminister Terje Aasland. Foto: NTB

  Klassekampen har spurt statsråden direkte om dette.

  – Vi ønsker å ha kommunene med oss på laget, og derfor vil vi sikre at mer av verdiene som blir skapt av vindkraft, havner i kommunene. Vi vil rett og slett at kommunene skal sitte igjen med mer, sier Aasland.

  På ny stilt spørsmålet om kommunene får absolutt veto mot vindkraft, sier han dette:

  – Vi vil ikke at vindkraft skal være uønsket. Vi vil ikke overkjøre kommunene i disse sakene, og den nye produksjonsavgiften er det viktigste grepet for å få til det. Vi ønsker å motivere kommunene på en best mulig måte og at de skal være positive til vindkraft.

  Tas opp etter tre år

  Aasland la fredag fram hovedpunkter fra regjeringens tillegg til energimeldingen. Blant annet vil regjeringen be Norges vassdrags og energidirektorat (NVE) om å ta opp igjen konsesjonsbehandling av vindkraft på land etter en tre år lang pause.

  – Men det må skje med kommunenes vilje. Jeg tror vi får med oss mange kommuner på det, sa olje- og energiministeren i forrige uke.

  Fortgang med havvind

  Ifølge framleggingen fredag jobber regjeringen også for å få fortgang i prosessene med havvind. De første prosjektene kan være i drift før 2030, ifølge olje- og energiministeren.

  I dag tar ordinær konsesjonsbehandling åtte-ni år, men regjeringen vil at det skal skje raskere. Den vil starte grunnundersøkelser og miljøkartlegging, såfremt det er støtte i Stortinget.

  (©NTB)