<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Roger Berntsen i Nordnet: – I ferd med å bli et problem

Olje -og gassprisene handles fremdeles på historisk høye nivåer. Dette er i ferd med å bli et problem, påpeker analytiker Roger Berntsen i Nordnet.

    Publisert 28. juni 2022 kl. 09.31
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 276 ord
    UTFORDRING: Olje -og gassprisene handles fremdeles på historisk høye nivåer, noe som er i ferd med å bli et problem, spesielt for de svakeste landene i verden, ifølge analytiker Roger Berntsen i Nordnet. Erik Krafft

    De fleste råvarer har falt markant fra toppnivåene i kjølvannet av Russlands invasjon av Ukraina tidligere i år, deriblant aluminium. 

    «Olje -og gassprisene derimot, handles fremdeles på historisk høye nivåer, noe som er i ferd med å bli et problem, spesielt for de svakeste landene i verden», skriver analytiker Roger Berntsen i Nordnet i morgenrapporten tirsdag.

    Han peker på at det generelle nyhetsbildet er ventet å forbli tynt fremover, dog nyhetsstrømmen knyttet til krigen i Ukraina vil forbli høy.

    Det store spørsmålet

    Hvorvidt de største oljeprodusentene kan øke produksjonen på kort sikt, for å dempe presset som prisene nå legger på verdensøkonomien, er det store spørsmålet i energimarkedet, ifølge Berntsen.

    «Saudi Arabia er ventet å spille en avgjørende rolle fremover, da de historisk sett, har vært en pålitelig produsent i urolige tider. G-7 landene har i tillegg lansert ideen om å innføre pristak på russisk olje, dog dette er ikke nødvendigvis enkelt å få til i praksis», skriver analytikeren.

    Uansett, ifølge Berntsen; energiprisene, som falt markant i forrige uke, har hentet inn halvparten av dette denne uken.

    Investeres for lite

    Brent-oljen er i skrivende stund opp 1,89 prosent, og et fat koster nå 117,26 dollar. Samtidig stiger WTI-oljen1,85 prosent til 111,85 dollar pr. fat.

    Mandag kom storbanken Goldman Sachs ut med en fersk analyse om det globale oljemarkedet.

    – Kjernen i vårt positive syn på energi og råvarer generelt handler om at det investeres for lite, og det er mer gjeldende i dag enn for både to og tre uker siden, sa Jeff Currie som er global sjef for råvareanalyse i Goldman Sachs, til CNBCs Squawk Box.

    Investeringsbanken spår en oljepris på 140 dollar i løpet av sommeren.