<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Fornybargrep ga verdiløft

Kjell Inge Røkkes sammenslåing av datterselskaper gjorde at verdiene i Aker Horizons økte med 400 millioner kroner i andre kvartal til tross for børshavari for grønne aksjer.

    Publisert 12. juli 2022 kl. 07.01
    Oppdatert 12. juli 2022 klokken 13.37
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 280 ord
    GREP GA RESULTATER: Akers fornybarparaply Aker Horizons økte verdiene i andre kvartal. Her er konsernsjef Kristian Røkke. Foto: Berit Roald

     

    Til tross for kollaps i grønne aksjer på børsen, steg den verdijusterte egenkapitalen (NAV) i Aker Horizons med 400 millioner kroner til 17,4 milliarder kroner ved slutten av andre kvartal, mot slutten av kvartalet før.

    Verdiøkningen stammer fra sammenslåingen av Aker Horizons, Aker Clean Hydrogen og Aker Offshore Wind.

    Regnet fra forrige sluttkurs har Aker Horizons falt 50 prosent på Oslo Børs i år og er ned 30 prosent de seneste tre månedene. Aker Carbon Capture har prestert relativt bedre, med et fall på 30 prosent. De seneste tre månedene er aksjen ned 23 prosent.

    Børsfallet i grønne aksjer kommer godt til syne i Horizons' regnskaper. Verdien av Aker Carbon Capture og Aker Clean Hydrogen falt begge med 1,5 milliarder kroner i kvartalet, mens verdiene i Aker Offshore Wind steg med 1,1 milliarder kroner - på grunn av nevnte fusjon.

    Kontantbeholdningen steg med 3,7 milliarder kroner, og ved slutten av kvartalet hadde Aker Horizons 9,6 milliarder kroner i tilgjengelig likviditet.

    Gjør grep

    I mars ble det besluttet at Aker Horizons skulle fusjoneres med datterselskapene Aker Clean Hydrogen og Aker Offshore Wind. Samtidig ble det bestemt at Aker ville slå sammen Aker Offshore Wind og Mainstream Renewable Power.

    Nå har Aker Horizons har inngått en avtale med Mitsui & Co. og irske minoritetsaksjonærer om å integrere Aker Offshore Wind inn i Mainstream.

    Etter sammenslåingen vil Aker Horizons' eierandel i Mainstream være rundt 58,6 prosent. Transaksjonen gjøre på en verdsettelse av Aker Offshore Wind på 2 milliarder kroner. 

    – Konsolideringen av Aker Horizons interesser i fornybar energi vil akselerere Mainstreams overgang til en global fornybargigant, sier Aker Horizons-sjef Kristian Røkke.

    Tove Røskaft er utnevnt til sjef for vindvirksomheten i Mainstream. Hun kommer fra stillingen som driftsdirektør i Aker Offshore Wind.