<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Uten russisk olje kan prisen gå til 140 dollar fatet

Amerikanske politikere er redde for at EUs tiltak mot russisk olje vil føre til en resesjon.

    Publisert 12. juli 2022 kl. 14.56
    Oppdatert 12. juli 2022 klokken 15.06
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 399 ord
    UPOPULÆR: Russisk olje. Foto: Dreamstime

    Den begrensede tilførselen av russisk olje på de internasjonale markedene har sørget for høye og volatile oljepriser i 2022: Prisen på et fat Brent-olje er opp omtrent 40 prosent siden juli i fjor, og har de siste månedene vært både over 125 og under 100 dollar. Denne situasjonen kan forverres i nærmere fremtid dersom den Europeiske Unionens forslag om å forby forsikringer for alle tankskip som frakter russisk olje blir stående alene.

    Pristak

    G7-landene har gått etter Putins penger for å få en slutt på krigen, noe som i slutten av juni resulterte i at Russland misligholdt sin statsgjeld for første gang på et hundreår. Men skyhøye energipriser gjør at også de vestlige landene blir straffet som følge av krigen, og G7-landene ser etter muligheter for import av russisk energi uten at Putin profiterer på sin egen krig. 

    Dette skjer samtidig som at EU gjør seg klare til å forby maritim forsikring på tankskip som frakter russisk olje, i et forsøk på å kvele Russlands handelsinntekter. 

    Amerikanske politikere er redde for at dette tiltaket vil føre til en resesjon, og foreslår ovenfor G7-landene å godta forsikring av transporten dersom oljen blir solgt til en rabatert pris. De ønsker altså en pris som dekker Russlands marginale produksjonskostnader slik at Moskva fortsetter å eksportere olje, men ikke så høy at oljen er med på å finansiere krigen. Og ifølge en ansatt i det amerikanske finansdepartementet er en slik ordning nødvendig for at oljeprisen ikke skal skyte i været, ifølge Reuters.

    «Våre modeller viser at implementering av (EU-)sanksjonene uten prisunntaket kan føre til betydelige økninger i prisen på råolje, og potensielt sende den til rundt 140 dollar pr. fat.»

    Ifølge tjenestemannen skal den amerikanske finansministeren Janet Yellen diskutere pristak-forslaget med den japanske finansministeren Shunichi Suzuki senere i dag.

    Kan slå tilbake

    Tamas Varga i PVM advarer om at et slikt pristak kan slå tilbake. Hun peker på at Putin for eksempel kan bestemme seg for å redusere energieksporten til mottakende asiatiske land som gjengjeldelse, noe som vil øke prisene ytterligere. Claudio Galimberti hos Rystad Energy har også kommentert pristak-forslaget.

    «For det første er det ikke sikkert at Russland er villig til å selge sin olje til en rabatert pris, spesielt hvis prisen er nær produksjonskostnadene. En annen hindring er Kina, som på grunn av geopolitiske årsaker kan ha et ønske om å støtte Russland og derfor betale en høyere pris enn avtalt i den potensielle internasjonale enigheten,» skrev han i en oljerapport i juni.