<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Sikrer tilgang til «energi-øy» i Østersjøen

Tyskland og Danmark trapper opp energisamarbeid for å bli mindre avhengig av russisk gass. 

    Publisert 29. aug. 2022 kl. 10.24
    Oppdatert 29. aug. 2022 klokken 10.31
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 181 ord
    MINDRE AVHENGIGE AV GASS: Bornholm Energy Island vil bidra til å redusere tyskernes energiavhengigheten av Russland, noe både den tyske finans- og klimaministeren Robert Habeck og rikskansler Olaf Scholz er fornøyde med.  Foto: Bloomberg

    Tyskland har sikret strømforbindelse fra et planlagt knutepunkt for havvind i den danske delen av Østersjøen. 

    Det planlagte energiknutepunktet vil være på den danske øyen Bornholm i Østersjøen, og vil innen 2030 koble sammen flere havvindparker i Østersjøen. Til sammen skal havvindparkene ha en produksjonskapasitet på minst 3 gigawatt (GW), noe som kan gi strøm til 4,5 millioner husholdninger, opplyser det danske energidepartement mandag. 

    Havvindparken vil bli koblet til Tyskland via en 470 kilometer lang strømkabel, og investeringene samt fremtidig overskudd vil bli delt likt mellom Tyskland og Danmark, skriver Reuters. 

    – Flaggskip

    – Det dansk-tyske samarbeidet er et flaggskipprosjekt, sier Tysklands finans- og klimaminister Robert Habeck og legger til: 

    – Den grønne strømmen fra Bornholm vil supplere den nasjonale strømproduksjonen og redusere vår avhengighet av å importere fossil energi.

    Ifølge Reuters begynte Danmark og Tyskland i fjor å drifte en mindre strømkabel som også førte flere vindparker sammen og som gikk i mellom de to nabolandene. 

    Bornholm Energy Island, som prosjektet har fått som navn, er en del av Danmarks plan om å femdoble havvindproduksjonen innen 2030.