<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

To fra IAEA blir på atomkraftverket

To eksperter fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) blir på atomkraftverket Zaporizjzja på permanent basis, melder det russiske nyhetsbyrået RIA.

  Publisert 2. sep. 2022 kl. 12.46
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 160 ord

  Torsdag kom gruppen med eksperter fram til atomkraftverket i det sørlige Ukraina, hvor det lenge har vært frykt for en mulig atomkatastrofe som følge av krigføring i området.

  Etter planen skulle de være der et par dager, men nå melder det russiske nyhetsbyrået RIA at to ansatte blir værende på atomkraftverket Zaporizjzja på permanent basis.

  Gruppen har begynt å inspisere atomkraftverket, som er okkupert av russiske styrker.

  IAEAs leder Rafael Grossi er selv med på besøket. Han sa torsdag at IAEA håpet å kunne ha et permanent nærvær ved kraftverket.

  Han fortalte at ekspertene kunne høre lyden av krigshandlinger på vei til atomkraftverket.

  – Tunge maskingeværer, artilleri, mortere ved to eller tre anledninger. Det gjorde oss alle veldig bekymret, vil jeg si.

  Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj anklager russerne for å ta ekspertene med på en «rundtur på kraftverket» uten verdi.

  I en tale torsdag kveld sa han at journalister egentlig skulle vært med ekspertene inn på kjernekraftverket. Russerne skal imidlertid ha nektet ukrainske og utenlandske journalister adgang.

  (©NTB)