<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Gassprisene gjør et kjempehopp

    Publisert 5. sep. 2022 kl. 08.14
    Oppdatert 5. sep. 2022 klokken 09.09
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 347 ord
    Foto: NTB

    Fredag ettermiddag ble det kjent at Gazprom stanser gassforsyningen gjennom Nord Stream 1-rørledningen på ubestemt tid

    Etter at handelen åpnet kl. 8 mandag gjør gassprisen et hopp på hele 35 prosent, melder Bloomberg.

    Tatt i bruk gassvåpen

    DNB Markets, med makroøkonom Kelly Chen i spissen, skriver i sin morgenrapport at president Putin dermed tilsynelatende har fullt tatt i bruk gassvåpenet sitt, etter at G7-landene skulle innføre et pristak på all russisk oljeeksport. 

    «Gassbalansen i Europa går dermed inn mot en krevende vinter. For prisen i gassmarkedet gir det enorm volatilitet. Hvor høyt gassprisene skal nå, er svært usikkert», skriver DNB Markets, og påpeker at også kraftmarkedene er tydelig berørt, godt hjulpet av rekordtørke.

    «Finland og Sverige har begge over helgen annonsert nye omfattende garanti- og låneordninger, for at energiselskap skal unngå å måtte havne i likviditetsskvis med clearingselskap, at de ikke innfrir marginkravene, når de handler i markedene med så stor prisvolatilitet. Tyskland innfører enda en ny støttepakke for husholdningene», heter det i morgenrapporten.

    Brenner gass

    Gassledningen var i forrige uke nedstengt flere dager, men det var ventet at leveransene skulle starte opp igjen natt til lørdag. 

    Gazprom skal imidlertid ha sendt et brev om at det er oppdaget en lekkasje på en turbin ved gassanlegget i Portovaja, som er der rørledningen starter, meldte NTB.

    Ved gassanlegget i Portovaja har vestlige analytikere sett at Russland brenner gass for over 100 millioner kroner hver dag. Det var tilfellet da rørledningen fortsatt var åpen, ettersom Russland kraftig hadde redusert forsendelsene.

    Motstridende forklaringer

    «Siemens Energy tar del i reparasjonsarbeidet i samsvar med den nåværende kontrakten der det skal finne funksjonsfeil. Selskapet er klare til å reparere lekkasjen, men det er ingen steder å gjøre reparasjonen», skriver Gazprom i en melding lørdag.

    Siemens sier i midlertid at det ikke har fått oppdrag om å gjøre reparasjonen, men at selskapet er tilgjengelig. Det legger også til at den rapporterte lekkasjen normalt sett ikke vil påvirke turbiner, rent operasjonelt, og at lekkasjen kan bli forseglet på stedet.

    – Uavhengig av dette har vi flere ganger poengtert at det er nok ekstra turbiner tilgjengelig i Portovaya-kompressorstasjonen for at Nord Stream 1 skal kunne operere, sier en talsmann i Siemens.