<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Skviser Europa så hardt han kan

Gazprom forklarte først Nord Stream-stans med «teknisk svikt.» Nå varsler Kreml at gassen ikke skrus på igjen før Vesten løfter sanksjonene.

Publisert 5. sep. 2022 kl. 14.09
Oppdatert 5. sep. 2022 klokken 14.44
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 290 ord
KJØRER HARDT: Russlands president Vladimir Putin. Foto: NTB

Fredag ble det kjent at Gazprom stanser gassforsyningen til Europa gjennom Nord Stream 1 på grunn av en teknisk feil. Den statlige russiske gassgiganten skyldte på problemer med å reparere tyskproduserte turbiner i Canada.

Mandag viser Kreml sitt sanne ansikt, ved å si at gassforsyningen ikke gjenopptas før et «kollektivt Vesten» løfter sine sanksjoner mot Russland som følge av Ukraina-invasjonen.

Viser sitt sanne ansikt

I et intervju med Finansavisen mandag uttaler analysesjef for råvarer i SEB, Bjarne Schieldrop, at Russland har bestemt seg for å sette Europa på pinebenken.

– Problemene med å pumpe gass kom på grunn av sanksjonene som de vestlige landene innførte mot vårt land og mange selskaper. Det er ingen andre grunner til disse pumpeproblemene, sier president Vladimir Putins talsmann Dmitrij Peskov ifølge Financial Times ifølge nyhetsbyrået Interfax.

Peskov skylder på europeiske, britiske og canadiske sanksjoner for at Russland har mislykkes med å levere gass gjennom rørledningen som går til Tyskland fra St. Petersburg via Østersjøen, og mener vestlige land forårsaker «kaos» ved å nekte Gazprom juridiske garantier for at turbinene sendt til reparasjon returneres.

Svekker Ukraina-støtte?

Talsmannens kommentarer er det sterkeste kravet fremsatt av Kreml hittil om at EU må heve sanksjonene i bytte mot at gasskranen skrus på igjen.

EU har allerede hevet noen sanksjoner for å få de omtalte turbinene reparert, og europeiske ledere har vært klare på at Russland bruker energi som våpen.

Financial Times peker på at offisielle russiske tjenestemenn de siste ukene ikke har lagt skjul på sitt håp om at Europas energikrise vil svekke EUs støtte til Ukraina. 

– Livet blir åpenbart forverret for folk, forretningsmenn og selskaper i Europa. Vanlige folk i disse landene vil selvsagt ha flere og flere spørsmål til sine ledere, fortsetter Peskov.