<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Putin langer ut mot Europa: – Idiotisk!

Vladimir Putin legger ingenting i mellom når han kommenterer europeiske forslag om pristak på russisk gass. Samtidig virker han medgjørlig med å få i gang Nord Stream-rørene igjen. 

  Publisert 7. sep. 2022 kl. 10.41
  Oppdatert 7. sep. 2022 klokken 12.27
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 317 ord
  TYDELIG: President Vladimir Putin mener pristak på gass er helt bak mål. Foto: AFP

  Den russiske presidenten Vladimir Putin legger skylden for nedstengningen av Nord Stream 1 på Tyskland og vestlige sanksjoner. Han sier også at Ukraina og Polen selv valgte å skru av gassrørledningene som leder videre inn til Europa.

  Han kommenterte også at Europas forslag om pristak på russisk gass på den økonomiske konferansen Eastern Economic Forum i Vladivostok onsdag.

  – Idiotisk. Det vil føre ytterligere stigning i prisen, sa han og understreket at etterspørselen for russisk gass er stor globalt sett.

  – En utrolig dum avgjørelse

  – Å begrense prisene, slik noen vestlige land vurderer, vil være en utrolig dum avgjørelse, sa Putin.

  Videre truet presidenten med totalstans i russiske leveranser til alle land som innfører noen form for makspriser på import av russisk brensel.

  – Vi vil ikke levere noe i det hele tatt hvis det er i strid med våre interesser, i dette tilfellet våre økonomiske interesser, sa han, og la til:

  – Det betyr ingen gass, ingen olje, ikke noe kull, ingen fyringsolje, ingenting.

  – Toget har ikke gått for å investere her
  Cool Company seiler på høye gasspriser og nå tror Eirik Haavaldsen i Pareto Securities at en børsnotering i USA ligger i kortene og at det vil få fart på flåten og gi bedre kvalitet på driften. Haavaldsen setter kursmålet til 165 kroner, 30 prosent over kursen i dag. Ellers gjenopptar Anders Rosenlund i SEB Bank dekning på Aker BP og anbefaler kjøp. Han oppgraderer også Equinor til kjøp fra hold og ser med sine nye kursmål mellom 10 og 15 prosent oppside i hver av oljegigantene.

  Pristak på gass

  På spørsmål fra Financial Times om Norge kunne ha godtatt et pristak på gass, sier statsminister Jonas Gahr Støre: 

  – Jeg lukker ikke døren for ideer som kan ta Europa fremover. Det er i Norges interesse at vi reduserer ustabilitet, og at vi øker påliteligheten for våre allierte og partnere.

  Mandag var europeiske gasspriser opp 35 prosent på sitt meste. Tirsdag var hele denne oppgangen borte, og mer til.

  Putin virker imidlertid å være medgjørlig når det kommer til å gjenoppta gassforsendelser gjennom Nord Stream 1 hvis en turbin returneres.

  Videre sier han at Nord Stream 1 i praksis er stengt ned, ettersom den siste operasjonelle turbinen er i ustand og at turbiner i fremtiden burde sendes direkte til Russland.

  – Hvis det blir nødvendig kan vi starte Nord Stream 2, sier han.

  Ellers sier Putin at Russland ikke har noen problemer med å selge sine energiressurser, og at alle nøkkelparametere for salg av gass via Mongolia til Kina er på plass.