<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Sverige: Forlenger nedstenging av atomkraftverk

Reparasjoner av atomreaktorene tar lengre tid enn ventet etter å ha blitt skadet under test. 

Publisert 13. sep. 2022 kl. 09.32
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 252 ord
FLERE REAKTORER: Selv om Ringhals 4 er stengt, fungerer Ringhals 3 som normalt etter å ha fått utført sitt årlige vedlikehold på forsommeren. Foto: Vattenfall

Det svenske energiselskapet Vattenfall har utsatt omstarten av Ringhals 4-atomreaktoren med to måneder.  Ifølge svenskene tar reparasjonene lengre tid enn ventet, noe som har gjort at de nå har satt 31. januar som datoen for omstarten, det var tidligere 30. november, opplyser selskapet tirsdag. 

«De uforutsette nødvendige reparasjonene tar mer tid enn forventet, før man kan starte opp enheten etter det årlige vedlikeholdet,» skriver Vattenfall i en melding. 

Skadet under test

Atomreaktoren, som ligger like sør før Göteborg, har vært under utbedring etter at anleggets trykkbeholder ble skadet under en obligatorisk test ved oppstart etter en månedslang driftsstansen for vedlikehold. De første meldingene etter skaden i slutten av august sa at reparasjonene ville ta rundt tre måneder, men det er nå altså blitt ytterligere to måneder forsinket. 

– Det er svært uheldig at Ringhals 4 skal stå stille i en lengre periode enn planlagt. Vi skal gjøre vårt ytterste for å restaurere anlegget slik at strømproduksjonen kan komme i gang igjen. Hendelsen har ingen innvirkning på reaktorsikkerheten, sa Ringhals-sjef Björn Linde da feilen ble oppdaget i slutten av august. 

Ifølge Linde var det svært lite arbeid som gjensto av årets nedstengning og de var i oppstartsfasen av rektoren da hendelsen inntraff. Skaden skal være begrenset til trykkbeholderen og Linde sier at Vattenfall har fullt fokus på tiltak og etterforskning av hendelsen.

Forsinkelsen på omstarten kommer også på et ubeleilig tidspunkt ettersom energiprisene stiger over hele Europa, blant annet på grunn av russernes invasjon av Ukraina, samtidig som at vinteren begynner å nærme seg.