<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Slovakia starter opp atomkraftverk

I dét høst- og vintersesongen står for tur slår Slovakia på et atomkraftverk som vil dekke 13 prosent av landets strømbehov.

Publisert 13. sep. 2022 kl. 15.20
Oppdatert 13. sep. 2022 klokken 15.29
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 199 ord
EFFEKTIVT: Når den siste reaktoren ved Mochovce atomkraftverk er ferdig vil Slovakia være nettoeksportør av strøm.  Foto: Dreamstime

I det strøm- og energikrisen nærmer seg har Slovakia endelig fullført byggingen av det kraftig forsinkede atomkraftverket Mochovce 3, kunngjorde anleggets direktør tirsdag. 

Enheten på 471 megawatt forventes å produsere strøm fra rundt månedsskiftet oktober-november, kunngjorde direktøren. 

– Vi vil være i full produksjon i begynnelsen av 2023, sier kraftverksdirektør Martin Mraz til Reuters. 

Blir selvforsynte

Atomkraftverket vil produsere rundt 3,7 terrawattimer pr. år og vil dekke 13 prosent av Slovakias strømforbruk. Dette vil gjøre landet selvforsynt, hevder Mraz.

Strøm- og energiprisene har gått til himmels etter at Russland kuttet i gassforsyningene til Europa, som et svar på sanksjoner som ble pålagt Russland på grunn av invasjonen av Ukraina. Dette førte til at regjeringer rundt om i EU har kastet seg rundt for å lete etter alternative energikilder før vinteren kommer. 

Slovakia vil bli en netto strømeksportør når siste del av atomkraftverket, Mochovce 4, blir ferdig, og ca. to år. 

Ifølge Reuters er Mochovce basert på det opprinnelig sovjetiske VVER-designet med kontrollsystemer fra Siemens og Areva. Byggingen ble stoppet på 1990-tallet, men gjenopptatt for over et tiår siden. Likevel har byggingen opplevd gjentatte forsinkelser og kostnadsoverskridelser, og den totale kostnaden for de to enhetene vil bli rundt 6 milliarder euro.