<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kraftig budsjettsprekk for Vår Energi

Oljekjempen Vår Energis Balder-prosjekt skulle opprinnelig koste 20 milliarder kroner. Nå er det blitt dobbelt så dyrt.

Publisert 19. sep. 2022 kl. 07.08
Oppdatert 19. sep. 2022 klokken 14.42
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 359 ord
BUDSJETTSMELL: Konsernsjef Torger Rød i Vår Energi. Foto: Iván Kverme

 

Pandemien, tøffe værforhold og økte kostnader er med på å bidra til at Balder X-utbyggingen, som består av boreprosjektene Balder Future og Ringhorne fase 4, blir langt mer kostbart enn ventet for Vår Energi.

En ny gjennomgang av prosjektet har identifisert ytterligere investeringsbehov på 1,2 milliarder dollar, tilsvarende 11,5 milliarder kroner. Det gjør at den totale kostnaden for prosjektet beløper seg til 40,7 milliarder kroner.

Balder X skulle opprinnelig koste 20 milliarder kroner, og er følgelig blitt dobbelt så dyrt som planlagt.

– Balder X forblir et svært lønnsomt prosjekt, og bruttoproduksjonen er ventet å øke til over 70.000 fat oljeekvivalenter pr. dag på det meste, med en attraktiv break even-pris, sier konsernsjef Torger Rød.

Mandag ettermiddag handles Vår Energi ned 8,4 prosent som det tredje mest omsatte selskapet på Børsen. Bare Equinor og Aker BP er omsatt for mer, som faller henholdsvis 3,5 og 6,1 prosent.

Forsinket produksjon

Prosjektet skal bidra til å forlenge produksjonen fra Balder-området til 2045 og støtte utviklingen av nye funn i området gjennom å oppgradere eksisterende infrastruktur og bore nye produksjonsbrønner.

Nå forventes ikke første olje fra prosjektet før i tredje kvartal 2024, etter å ha tidligere ventet første olje sent i 2023.

Det nye kostnadsestimatet og endring i tidsplanen er i hovedsak relatert til Balder Future, med et økt omfang og ytterligere ingeniør- og byggearbeid på levetidsforlengelsen for produksjonsskipet Jotun. Eksterne faktorer som Covid-19, dårlig vær som har påvirket boring og offshoreaktiviteter, samt prisinflasjon for varer og tjenester, har også påvirket prosjektet.

Gjentar utbyttemål

Vår Energi fastholder imidlertid sitt produksjonsmål på 350.000 fat oljeekvivalenter innen slutten av 2025.

Det nye investeringsbehovet vil ikke påvirke de planlagte driftsinvesteringene (capex) til Vår Energi for 2022, og selskapet fastholder også sin utbytteguiding for året, samt sin langsiktige utbyttepolitikk.

– Balder-knutepunktet vil fortsatt være en betydelig bidragsyter til den langsiktige verdiskapningen på den norske kontinentalsokkel, sier Rød.

– Vi ser en mulighet for å øke produksjonen fra det større Balder-området opp til 1 milliard fat basert på planlagte prosjekter, nylige funn og ved å legge til leteressurser.

Balder-planen går ut på at det skal bores nye produksjonsbrønner på både Balder og Ringhorne fase 3 og 4. Målet er å hente ut 143 millioner fat oljeekvivalenter. I tillegg skal produksjonsskipet «Jotun» oppgraderes.