<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Går inn med milliarder i batterifabrikk

    Publisert 21. sep. 2022 kl. 07.02
    Oppdatert 21. sep. 2022 klokken 10.01
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 215 ord
    Foto: Vianode

            

    Elkem, Norsk Hydro and Altor investerer gjennom Vianode nå to milliarder kroner i batterifabrikk på Herøya, opplyses det i en børsmelding.

    Investeringen vil ifølge meldingen bidra til nye, industrielle arbeidsplasser og produksjon av kritiske batterimaterialer.

    «Fabrikken på Herøya Industripark i Telemark skal produsere anodemateriale tilsvarende behovet til rundt 20.000 elektriske kjøretøy i året innen 2024», skriver Norsk Hydro i meldingen, som påpeker at investeringen er første del av en større investeringsplan.

    Forbereder neste fase

    Etableringen gjennomføres parallelt med forberedelser for den neste fasen av utbyggingen, som har som mål å levere batterimaterialer til 2 millioner elbiler per år innen 2030. 

    – Investeringsbeslutningen markerer et historisk skritt for Vianode og er en anerkjennelse av arbeidet som er lagt ned av både våre ansatte og partnere, sier fungerende adm. direktør og arbeidende styreleder i Vianode, Asbjørn Søvik, i en kommentar.

    Daglig leder for Vianode i Europa, Stian Madshus, trekker frem at den globale etterspørselen av batterier vokser raskt, drevet av det grønne skiftet, mens det samtidig ikke er tilstrekkelig opptrapping når det gjelder produksjon av batterimaterialer. 

    – Europa står overfor en betydelig mangel på grafittmaterialer frem mot 2030, en utfordring Vianode har som mål å løse. Myndigheter og bilprodusenter er også i økende grad fokusert på bærekraftige verdikjeder og her har Vianode et unikt utgangspunkt for å utgjøre en forskjell med vårt lave CO2-avtrykk, sier Madshus.

    Ingen gigafabrikk: Hydro går kirurgisk til verks på batterier
    Hydro er kjent for aluminium og kraftproduksjon, men har også gått i gang med en rekke batterisatsinger. Noen gigafabrikk med Panasonic og Equinor ble det imidlertid ikke noe av. Vi snakker med batterisjef Morten Halleraker i Hydro som forklarer strategien og om mulige nye børsnoteringer.