<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Esa godkjenner Enova-støtte til to norske hydrogenprosjekter

Eftas overvåkingsorgan (Esa) har godkjent Enovas støtte til to hydrogenprosjekter. Enova ga i fjor 743 millioner kroner i støtte til de to prosjektene.

    Publisert 21. sep. 2022 kl. 18.50
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 170 ord
    GODKJENT: Administrerende direktør i Enova, Nils Kristian Nakstad, mener at ESAs godkjennelse av Enovas støtte til to prosjekter innen hydrogenteknologi er svært gledelig. Foto: NTB

    Det er støtten til Tizir Titanium & Iron AS og Horisont Energi AS som nå er godkjent av Esa. I desember i fjor fikk de to prosjektene, sammen med Yara, støtte fra staten via Enova som et ledd i kampen for å kutte klimautslippene.

    Tizir Titanium & Iron skal gjennomføre et utviklings- og demonstrasjonsprosjekt ved smelteverket i Tyssedal, mens Horisont Energi skal etablere ammoniakkproduksjon fra naturgass med karbonfangst i nærheten av Hammerfest.

    – Esas godkjennelse er svært gledelig og bekrefter at de to norske prosjektene innenfor IPCEI hydrogen er særdeles innovative, og at de vil være viktige i en felles europeisk verdikjede, sier Nils Kristian Nakstad, administrerende direktør i Enova, i en pressemelding.

    IPCEI er en forkortelse for Important Projects of Common European Interest, og består av flere prosjekter som søker felles europeiske løsninger i viktige sektorer hvor man ønsker å unngå markedssvikt eller systemsvikt.

    Ifølge Esa vurderes de norske tiltakene å være av felles europeisk betydning og dermed innenfor regelverket. Støtten fra Enova kompenserer prosjektene for kostnader hovedsakelig til forskning, utvikling og innovasjon.

    (NTB)