<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Pilene peker direkte mot Russland

Militæranalytiker Anders Puck Nielsen mener Russland har motiv for å gjennomføre sabotasjen. 

    Publisert 27. sep. 2022 kl. 14.20
    Oppdatert 27. sep. 2022 klokken 17.05
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 315 ord
    MISTENKES FOR Å HA SABOTERT: President Vladimir Putin av Russland, som nå mistenkes for sabotasje av Nord Stream gassrørledningene. NTB

    Gassrørledningene Nord Stream 1 og Nord Stream 2, som transporterer naturgass fra Russland til Tyskland, er rammet av av lekkasjer. Det lekker nå gass i både svensk og dansk farvann.

    SVT avslører at det oppstod kraftige eksplosjoner på samme området som gasslekkasjene oppstod mandag.

    – Det er ingen tvil om at dette er eksplosjoner, sier Björn Lund, lektor i seismologi ved SNSN til avisen.

    Mistenker Russland

    Skadene skal være «uten sidestykke», og flere retter mistanken mot Russland, som kan ha motiv for å gjennomføre sabotasje.

    – Tre lekkasjer er mistenkelige. Det er klart at når det er tre lekkasjer på to forskjellige rør i løpet av et døgn, lurer man på om det er sabotasje. Det er veldig uvanlig, sier militæranalytiker Anders Puck Nielsen til danske TV 2.

    – Pilen peker direkte mot Russland, sier han.

    Russland kan bruke de tre nye lekkasjene på gassrørledningene som et argument for ikke bare å utsette gjenåpningen, men rett og slett helt stenge av gassen til Europa, ifølge Nielsen.

    Også Polens statsminister, Mateusz Morawiecki, mener sabotasjen kan være begynnelsen på en ny eskaleringsfase av krigen i Ukraina.

    Til tross for at begge rørledningene er ute av drift, inneholder de gass, og lekkasjene kan ha alvorlige miljømessige konsekvenser, og det er fare for brann og eksplosjoner.

    Kraftig gassprishopp

    Gassprisen stiger kraftig etter lekkasjen. Gass med levering i Nederland (TTF) handles opp 10,3 prosent, mens gass med levering i Storbritannia (GBP) stiger 10 prosent, ifølge Trading Economics.

    Strømprisen i Tyskland får seg også ett kraftig hopp, og stiger 24,5 prosent i dag.

    Råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB sier derimot til DN at det ikke nødvendigvis er en årsakssammenheng. Han har derimot ikke tilgang på mer informasjon enn de nyhetsbyråene:

    – Sett fra et prisendringsperspektiv, er det flere andre ting som driver gassprisen opp. Oljeprisen er opp, dollaren har svekket seg, og aksjer stiger. Du har et «rebound-sentiment» bare grunnet svakere dollar, som letter et depressivt trykk i markedet, sier han til avisen.