<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

EU-kommisjonen: Bør ta grep for å redusere prisen på gass

EU bør forberede tiltak for å få ned prisen på gass som importeres gjennom rørledninger fra partnere, mener EU-kommisjonen.

    Publisert 29. sep. 2022 kl. 15.49
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 389 ord
    GASS: En plattform på Sleipner-feltet i Nordsjøen, der det produseres store mengder gass. På feltet er det også blitt lagret CO2 under havbunnen helt siden 1996. Bildet ble tatt i 2009. Foto: NTB

    I et nytt skriv drøfter kommisjonen ulike muligheter for å få ned de høye gassprisene som bidrar til energikrisen i EU.

    Kommisjonen er skeptisk til å innføre en generell makspris på gass, siden dette kan få flere utilsiktede konsekvenser.

    I stedet nevnes flere mer målrettede tiltak. Ett av dem er en makspris på gassen som fortsatt importeres fra Russland.

    I tillegg foreslår kommisjonen å ta grep for å få ned prisen på gass som importeres via rørledninger fra «pålitelige partnere».

    Ønsker raske priskutt

    Det beste er å bli enige med de aktuelle partnere om en felles tilnærming, understreker kommisjonen.

    Men det viktigste for EU er å sikre lavere priser for europeiske forbrukere allerede nå den kommende vinteren.

    – EU bør derfor være rede til å innføre tiltak for å begrense prisene, står det i skrivet som er sendt til EUs medlemsland.

    Kommisjonen påpeker også at det i de fleste tilfeller er umulig å omdirigere gass som fraktes i rørledninger, til andre potensielle kjøpere.

    Norge avviser pristak

    Etter at Russland invaderte Ukraina, er Norge blitt den viktigste leverandøren av naturgass til EU. Gassen fraktes i rørledninger under Nordsjøen.

    Norge og EU opprettet i midten av september en felles arbeidsgruppe som vurderer ulike muligheter som kan medføre lavere priser. Men den norske regjeringen er negativ til en makspris på gassen.

    – Pristak hjelper ikke når hovedutfordringen er energiknapphet, sa olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) til NTB onsdag.

    En rekke EU-land, som er avhengig av importert gass, har motsatt syn. 15 EU-land sluttet seg onsdag til et krav om pristak, ifølge et brev som nyhetsbyrået DPA fikk tilgang til.

    Etter at Russland strupte sine gassleveranser til EU, risikerer unionen en forverret energikrise til vinteren. Situasjonen har fått enda større oppmerksomhet etter de antatte sabotasjeaksjonene mot gassrørledningene fra Russland til Tyskland.

    Omstridt forslag

    Frankrike, Italia, Spania, Hellas og Belgia er blant landene som ønsker seg pristak på naturgass. Andre EU-land er negative til en slik løsning.

    EU-kommisjonen mener et generelt pristak kan løfte etterspørselen etter gass, uten at tilgangen blir bedre.

    I tillegg kan det bli vanskeligere å få kjøpt gass fra produsenter utenfor EU – særlig hvis maksprisen også gjelder flytende naturgass (LNG), som fraktes med skip.

    Det omstridte pristaket skal diskuteres når EUs energiministre møtes fredag. Trolig blir det også tema på et europeisk toppmøte i Praha neste uke, hvor Norges statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) skal være til stede.

    (NTB)