<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Må skatte de rike

Shell-sjef Ben van Beurden mener energikrisen setter stabiliteten i samfunnet på spill, og at de svakeste må få hjelp til å betale strømregningen.

Publisert 4. okt. 2022 kl. 15.03
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 243 ord
SKATTEFORSLAG: Fra Shell-sjef Ben van Beurden. Foto: Bloomberg

Energikrisen er i ferd med å kaste Europa ut i resesjon, og fra talerstolen på Energy Intelligence Forum i London trakk Shell-sjef Ben van Beurden frem at den kraftige volatiliteten i markedet truer stabiliteten i samfunnet.

– Du kan ikke ha et marked som oppfører seg sånn. Det vil ødelegge en betydelig del av samfunnet. På én eller annen måte trenger vi at regjeringene griper inn, og en intervensjon må medføre beskyttelse for de svakeste. Dette betyr trolig at regjeringene må skatte folk i dette rommet for å betale for det, sa han ifølge Reuters.

– Jeg tror vi bare må akseptere dette som et samfunn – det kan gjøres smart og ikke så smart. Vi må ha en diskusjon om det, men jeg tror det er uunngåelig, fortsatte Van Beurden.

Advarer mot pristak

Van Beurdens kompensasjonspakke nådde 8,2 millioner dollar i 2021, og kan stige ytterligere i 2022 etter at energikjempen noterte seg for rekordresultater i andre kvartal.

Shell fikk et justert resultat etter skatt på 11,5 milliarder dollar i kvartalet, og knuste rekorden fra kvartalet før etter sterk gasshandel og tredoblet resultat for raffinerivirksomheten.

Samtidig advarte den avtroppende Shell-sjefen ifølge nyhetsbyrået europeiske regjeringer mot å gripe inn i gassmarkedet.

– Kan vi gjøre en meningsfull intervensjon i gassmarkedene her i Europa? Dette er mye mer utfordrende. Løsningen blir ikke være intervensjon men beskyttelse av dem som trenger beskyttelse. (...) Jeg sliter også med å se hvordan et pristak på russisk olje skal fungere, fortsatte han.