<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– All infrastruktur er truet

Russlands president Vladimir Putin hevder all verdens infrastruktur for transport og energi er truet, og skylder igjen på USA for Nord Stream-eksplosjonene.

  Publisert 12. okt. 2022 kl. 15.48
  Oppdatert 12. okt. 2022 klokken 15.49
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 252 ord
  PÅ FORUM: Russlands president Vladimir Putin. Foto: NTB

  Russlands president Vladimir Putin er onsdag til stede på et energiforum i Moskva, der eksplosjonene i Nord Stream-gassrørledningene er et uunngåelig tema.

  – Angrepene var en terrorhandling som setter den farligste presedens. Det viser at ethvert kritisk objekt for transport-, energi- og strøminfrastruktur er truet uavhengig hvor denne er lokalisert og av hvem som styrer den, sa han ifølge Bloomberg.

  Putin gir USA, Ukraina og Polen skylden for eksplosjonene som forårsaket store lekkasjer ut i Østersjøen, noe USA har tilbakevist og heller antydet at det er russerne som står bak.

  Nord Stream-eksplosjonene har økt bekymringer for Europas gassforsyning ytterligere inn mot vinteren, og nyhetsbyrået påpeker at også annen kritisk infrastruktur har blitt rammet de seneste ukene.

  Sender gass til Tyrkia?

  Tidligere denne måneden sørget en sabotasjehandling for å stanse togtrafikk i Nord-Tyskland, og tyske myndigheter kan ikke utelukke utenlandsk innblanding. Tirsdag denne uken ble det oppdaget lekkasjer fra en rørledning som frakter russisk olje gjennom Polen, og polske myndigheter antar foreløpig at det dreier seg om en ulykke. 

  Putin uttalte tidligere tirsdag at Russland er klare for å gjenoppta gassleveranser til Tyskland gjennom et uskadd rør som er del av Nord Stream 2. En slik gjenopptakelse vil dog kreve godkjennelse fra EU, noe som ser usannsynlig ut ettersom spenningen mellom Russland og Vesten øker.

  – Russland kan også omdirigere gassvolumene tidligere fraktet via Nord Stream til Svartehavet og sette opp et større gassknutepunkt i Tyrkia. Det kan være mulig hvis Tyrkia liker tanken, sa Putin på Moskva-forumet onsdag.