<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Oppkjøp i boks – blir Norges største havvindselskap

HitecVision-deleide Vårgrønn blir Norges største havvindselskap etter Dogger Bank-kjøp.

    Publisert 17. okt. 2022 kl. 08.49
    Oppdatert 17. okt. 2022 klokken 09.10
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 270 ord
    BLIR VERDENS STØRSTE HAVVINDPARK: Dogger Bank. Illustrasjon: Equinor

    Vårgrønn, som er et fellesforetak mellom det italienske energiselskapet Plenitude og HitecVision, har overtatt Plenitudes andel på 20 prosent i Dogger Bank A, B og C, skriver Vårgrønn i en pressemelding mandag. Oppkjøpet som ble offentliggjort 30. juni er dermed gjennomført.

    «Oppkjøpet gjør Vårgrønn til et ledende europeisk havvindselskap, og Norges største av sitt slag. Transaksjonen omfatter også andre tidligfaseprosjekter i Vårgrønns kjernemarkeder, i tillegg til en økt ambisjon om minst 5 GW installert eller igangsatt havvind innen 2030», heter det.

    – Nordsjøen er en enorm kilde til grønn energi som er kritisk for å drive den grønne omstillingen i Europa. Dogger Bank A (1.2 GW) vil levere strøm allerede neste år. I tillegg til å bidra til at Storbritannia når sine klimamål og produserer fornybar energi til forbrukere, vil prosjektet også tiltrekke store investeringer og skape arbeidsplasser i Storbritannia, sier Vårgrønn-sjef Olav Hetland i en kommentar.

    Åpner London-kontor

    I juni lanserte Vårgrønn og eierne målet om 5 GW havvind installert eller under utbygging innen 2030. Som en del av transaksjonen har HitecVision økt sin eierandel fra 30,4 prosent til 35 prosent, mens Plenitude eier de øvrige 65 prosent.

    For å levere på den nye strategien vil Vårgrønn ifølge meldingen åpne et London-kontor og gjøre mange nyansettelser, med mål om å doble organisasjonen innen utgangen av første halvår 2023.

    Dogger Bank vil ved ferdigstillelse i 2026 bli verdens største havvindpark. De tre fasene av prosjektet (A, B og C) vil ha en samlet kapasitet på 3.6 GW, som tilsvarer strømforsyningen til seks millioner britiske hjem.

    Vårgrønns partnere i Dogger Bank er SSE Renewables og Equinor.