<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ordreboken i Nel eser ut

Nel rapporterte den høyeste ordrereserven noensinne på 2,1 milliarder kroner – en sterk økning fra foregående kvartal og samme periode i fjor.

    Publisert 20. okt. 2022 kl. 07.02
    Oppdatert 20. okt. 2022 klokken 13.18
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 311 ord
    LA FREM TALL: Konsernsjef Håkon Volldal i Nel. Foto: Eivind Yggeseth

     

    Med forrige ukes annonsering av det som er selskapets største kontrakt noensinne, har Nel hatt medvind inn mot rapporteringen av tredjekvartalstallene. Rapporten viser imidlertid et betydelig fall i omsetningen.

    Nel omsatte for 183 millioner kroner i tredje kvartal og leverte et resultat før skatt på minus 262 millioner kroner.

    Nel har nå ordre på totalt 2,1 milliarder kroner, opp 107 prosent fra tredje kvartal i fjor og opp 46 prosent fra foregående kvartal. Da sto ordrereserven på 1,4 milliarder kroner.

    Omsetningsras

    I tredje kvartal i fjor hadde Nel en vesentlig høyere omsetning enn i år på 229 millioner kroner. Omsetningsraset på 20 prosent skyldes lavere salg av Fueling- og PEM-elektrolysører.

    Innen Fueling førte et lavt ordreinntak i tidligere kvartaler, kombinert med problemer med leverandørkjeder, til et lavt salg av nye fyllestasjoner. For PEM-elektrolysører har ordreinngangen vært bra for små systemer, men faktiske leveringer og omsetning har bremset ned på grunn av lang leveringstid på komponenter, opplyser Nel.

    Nel

     

    (Mill. kr) 3. kv./22 3. kv./21
    Driftsinntekter 183 229
    Driftsresultat −260 −139
    Resultat før skatt* −262
    −509
    Resultat etter skatt* −260
    −507

    *Inkluderer verdijusteringer fra eierposten i Everfuel, Nikola og Hyon.

    Store kontrakter

    Nel annonserte nylig en ordre på 600 millioner kroner fra australske Woodside for prosjektet H2OK i den amerikanske delstaten Oklahoma.

    Det er den andre store ordren selskapet har fått fra amerikanske prosjekter. Etter at den gigantiske fornybarpakken Inflation Reduction Act (IRA) fikk gjennomslag har flere hydrogenselskaper begynt å fokusere på det amerikanske markedet, både når det gjelder kapasitet og hastverk med å få i gang prosjekter.

    Særlig er det skattelettelsen på 3 dollar pr. kilo som gjør hydrogenprosjekter mer konkurransedyktig. Pareto Securities forventer å se flere annonseringer fra det amerikanske markedet fremover, også fra Nel. Selv om den neste kapasitetsutvidelsen er planlagt ved fabrikken på Herøya, er meglerhuset sikre på at den neste vil skje i USA.

    Nel påpeker i dagens rapport at de er godt på vei å finne et passende sted for elektrolysørproduksjon i USA, og vil konkludere prosessen innen første halvår neste år.