<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kjøper dansk solselskap

Equinor er største aksjonær i norske Scatec, men går nå for et annet solenergiselskap med kjøpet av danske BeGreen.

    Publisert 2. nov. 2022 kl. 09.54
    Oppdatert 2. nov. 2022 klokken 13.00
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 252 ord
    KJØPER SEG OPP I SOL: Equinor og konsernsjef Anders Opedal i Equinor kjøper danske BeGreen. Foto: NTB

     

    Med større finansielle muskler enn noen gang har det ligget i kortene at Equinor vil kjøpe seg sterkere innen fornybar energi.

    Equinor er store på havvind, men flere har pekt på at giganten ønsker å ta et større grep om markedet for solenergi. Selskapet eier allerede 13 prosent av Scatec, og flere analytikere har ment at det kun er et tidsspørsmål før Equinor sluker hele selskapet.

    Det har ennå ikke skjedd, men i mellomtiden gjør Equinor grep på solsiden, nå med kjøpet av danske BeGreen. 

    Skal kaste av seg

    BeGreen utvikler solenergiprosjekter i Nordvest-Europa og eies av Bregentved Group og medlemmer av ledelsen i selskapet.

    I dag har BeGreen etablert en utviklingsportefølje med prosjekter fra tidlig- til middels modenhetsgrad på over 6 gigawatt (GW) i Danmark, Sverige og Polen med en gjennomsnittlig prosjektstørrelse på 300 megawatt (MW).

    BeGreens utviklingsportefølje ventes å levere prosjektavkastning på 4-8 prosent, inkludert anskaffelsesprisen, som er innenfor Equinors forventede realavkastning på fornybarprosjekter, opplyser Equinor.

    Siden etableringen har BeGreen utviklet, solgt og levert solenergikapasitet på mer enn 700 MW.

    Nytt steg

    Etter transaksjonen vil BeGreen være et heleid datterselskap av Equinor, og dagens ansatte og ledelse vil fortsette å utvikle solenergiprosjekter.

    – BeGreen representerer en viktig byggestein for vår industrielle fornybarposisjon i Europa, i tråd med vår ambisjon om å være et ledende selskap i det grønne skiftet. BeGreen har en dokumentert merittliste for utvikling av solenergiprosjekter og en sterk utviklingsportefølje i attraktive kraftmarkeder. For Equinor er dette et nytt steg mot målet om å bli en markedsorientert kraftprodusent, sier Pål Eitrheim, konserndirektør for Fornybar i Equinor.

    Transaksjonen er betinget relevante myndighetsgodkjenninger.